Covid-19 : Kanak-kanak semakin ramai masuk hospital

Kanak-kanak semakin ramai masuk hospital.Kemasukan kanak-kanak di bawah usia 5 tahun ke hospital dengan COVID-19 di Amerika Syarikat melonjak dalam beberapa minggu kebelakangan ini ke tahap tertinggi sejak wabak itu bermula.

Ini berdasarkan data kerajaan yang dikeluarkan pada Jumaat mengenai satu-satunya kumpulan umur yang belum layak untuk mendapatkan vaksin itu.

Pengarah Pusat Kawalan dan Pencegahan Penyakit (CDC), Dr Rochelle Walensky berkata, trend membimbangkan itu menggariskan keperluan untuk mereka yang layak mendapat vaksin untuk segera mendapatkannya bagi melindungi orang di sekeliling.

“Kadar kemasukan ke hospital telah meningkat untuk semua peringkat umur. Dan sementara kanak-kanak masih mempunyai kadar kemasukan ke hospital paling rendah berbanding mana-mana kumpulan, kemasukan ke hospital kanak-kanak berada pada kadar tertinggi berbanding sebelum wabak ini.

“Kami masih mempelajari lebih lanjut tentang keburukan Omicron terhadap kanak-kanak dan sama ada peningkatan ini mencerminkan beban penyakit yang lebih besar dalam komuniti, atau kadar vaksinasi yang lebih rendah untuk kanak-kanak di bawah umur 18 tahun ini,” katanya.

Menurut data CDC, kadar kemasukan ke hospital dalam kalangan kanak-kanak bawah 5 tahun ini telah melonjak kepada lebih 4 dalam 100,000, meningkat daripada 2.5 setiap 100,000.

Itu dibandingkan dengan kadar semasa kira-kira 1 setiap 100,000 untuk kanak-kanak berusia antara 5 hingga 17 tahun.

Beliau menyatakan hanya lebih 50 peratus kanak-kanak berusia antara 12 hingga 18 tahun telah diberi vaksin sepenuhnya dan hanya 16 peratus daripada mereka yang berusia antara 5 hingga 11 tahun telah diberi vaksin sepenuhnya.

Sehingga Selasa, purata bilangan kanak-kanak dan remaja yang dimasukkan ke hospital setiap hari dengan COVID-19 adalah 766, dua kali ganda daripada angka yang dilaporkan dua minggu lalu.

BACA JUGA :

Pesawat dari Beijing ini berlepas 1 Januari dan mendarat 12 Disember
Seekor Ikan Tuna berjaya dilelong dengan harga lebih RM600 ribu
Peguam anak sepuluh buat laporan polis terhadap KJ, Noor Hisham

CATEGORIES