Cerita lelaki beli menara pam air untuk dijadikan rumah jadi perhatian

Cerita lelaki beli menara pam air untuk dijadikan rumah jadi perhatian. Hunt, yang pernah bekerja di sebuah kilang dalam industri penapisan, sedang menatal melalui penyenaraian hartanah apabila dia kebetulan melihat sebuah menara air lama.

Dia telah mencari hartanah untuk diperbaiki dan segera tertarik dengan penyenaraian itu.

“Ia berada dalam jarak 20 batu dari tempat saya tinggal, jadi pada asasnya tempatan.

Saya dapat melihat ada peluang dengannya dan harganya cukup baik untuk saiz harta dan tanah yang disertakan dengannya,” kata Hunt.

Cerita lelaki beli menara pam air untuk dijadikan rumah jadi perhatian

Orang yang rapat dengannya, bagaimanapun, tidak begitu yakin.

“Mereka mungkin semua fikir ia sama ada tidak akan berlaku atau saya hanya marah untuk memikirkannya,” kata Hunt kepada Insider mengenai reaksi daripada rakan dan keluarganya. “Tetapi jika ia mudah maka semua orang akan melakukannya, bukan?”

Dia akhirnya membeli hartanah itu, yang terletak di Cloverly Cross, pada November 2019 dengan harga £150,000, bagi setiap rekod hartanah .

Menara air, yang telah ditamatkan pada awal 2000-an, telah kosong selama bertahun-tahun, kata Hunt. Di dalam menara itu terdapat ruang yang besar dan kosong tanpa bilik, tiada dinding dalaman, dan tiada tingkap.

Bahagian dalamannya hampir kosong, kecuali beberapa panel elektrik dan paip air sejak awalnya.

“Apabila saya mula-mula melihatnya, sukar untuk digambarkan. Tiada tingkap, dan tiada tangga – anda perlu menaiki tangga di tengah-tengah menara untuk sampai ke bahagian atas tangki,” kata Hunt.

Kekurangan tingkap juga bermakna dia terpaksa meneka bagaimana rupa pemandangan itu, tambahnya.

Cerita lelaki beli menara pam air untuk dijadikan rumah jadi perhatian

“Saya hampir membayangkan susun aturnya, yang tidak jauh dari hari ini, dengan pantas selepas beberapa tontonan sekurang-kurangnya, ” kata Hunt.

Hunt memulakan kerja di menara air pada Disember 2019. Selama dua setengah tahun akan datang, dia bekerja dengan arkitek dan pembina untuk mengubah harta itu menjadi rumah.
Bukaan telah ditambahkan pada menara air untuk mencipta tingkap.

Pada mulanya, Hunt menyulap kerja kilang sepenuh masa sambil bekerja di rumah itu dengan rakan pembinanya.

“Saya terus bekerja sepenuh masa untuk enam bulan pertama, dan kemudian menjual rumah saya, berhenti kerja, dan saya telah melakukannya sepenuh masa sejak itu,” kata Hunt.

Hunt berpindah ke rumah mudah alih di lokasi pada Julai 2020, berselang seli antara tinggal di sana dan di rumah teman wanitanya kira-kira 10 batu jauhnya.

Hunt membantu di mana sahaja yang dia boleh sepanjang penukaran itu, dia berkata: “Saya pada dasarnya seperti seorang buruh, melakukan kerja-kerja kecil dan mengurus projek.”
Berburu bergambar dengan tangki air ke rumah. Bahagian luar tangki ditutup dengan tarp.

Berburu bergambar dengan tangki air ke rumah. Bahagian luar tangki ditutup dengan tarp. Robert Hunt

Bagaimana rupa bahagian dalam menara air ketika Hunt mula-mula membelinya.

“Saya mempunyai tiga penyewaan hartanah sebelum ini, disewakan kepada penyewa, dan saya akan membuat lukisan DIY yang ganjil, menghias, membantu dengan dapur dan bilik mandi tetapi saya tidak terlibat dalam perniagaan,” kata Hunt.

Walaupun dia mempunyai beberapa pengalaman DIY umum, Hunt mengakui bahawa projek ini “adalah beberapa tahap yang lebih tinggi” daripada semua perkara lain yang dia lakukan sebelum ini.

“Pada asasnya, anda hanya mengambil beberapa kemahiran dalam cara yang saya rasa. Dan di situlah saya berada sekarang,” tambahnya.

Hunt menganggarkan bahawa dia membelanjakan sekitar £600,000 untuk keseluruhan penukaran. Dia berpindah ke menara air pada Mei 2022, apabila pengubahsuaian selesai.

Hunt mengubah menara air yang terbiar menjadi rumah tiga tingkat yang anggun. Daripada mengekalkan bahagian luar konkrit yang terdedah, dia menutup menara itu dengan pelapisan hitam dan mengecat pangkal rumah dengan warna putih untuk rupa yang kontras.

Bukaan telah ditambahkan pada menara air untuk mencipta tingkap.

Tingkap kini mengelilingi seluruh bangunan, menawarkan pemandangan panoramik kawasan luar bandar Inggeris di sekelilingnya.

“Lapisan hitam di bahagian luar, render putih di bahagian bawah, susun atur di dalam, tingkap dan perkara lain adalah semua idea saya. Terdapat seorang arkitek yang terlibat, tetapi mereka hanya menghasilkan 90%, 95% daripada apa yang saya bayangkan “kata Hunt.

Rumah itu mempunyai pelan lantai bulat, dengan dinding dan pintu dalaman putih yang anggun.

Tingkat pertama adalah tempat terletaknya bilik kilang dan bilik pakaian Hunt. Terdapat juga bilik tidur ganti dan bilik mandi, katanya.

Hunt mereka bentuk bilik mandi untuk berada di tengah-tengah ruang bulat, di dalam bilik yang pernah menjadi sebahagian daripada aci akses asal menara air.

Walaupun transformasi itu memuaskan, Hunt mengakui bahawa projek itu mencabar dalam pelbagai cara.
Bilik tidur utama.

Suite utama terletak di tingkat dua dengan dua bilik tidur lain. Robert Hunt
Selain daripada tugas biasa dan memakan masa seperti mengacau atau membetulkan perkara bersama beratus kali, cuaca buruk semasa musim sejuk menyukarkan untuk menyelesaikan tugasan yang paling mudah, kata Hunt.

“Apabila saya berada di rumah mudah alih di tapak, pada pertengahan musim sejuk, cuaca boleh menjadi agak kering apabila seminggu angin dan hujan,” kata Hunt.

Bilik mandi utama — yang terletak di tingkat dua — ialah tempat kegemaran Hunt di rumah itu.
Bilik air utama.

Bilik tidur utama dan bilik mandi en suite terletak di tingkat dua. Terdapat dua lagi bilik tidur ganti di tingkat ini.

Segala-galanya di dalam bilik mandi utama berwarna hitam, termasuk jubin lantai dan dinding. Selain pancuran mandian berkembar dan singki berkembar, terdapat juga tab mandi berdiri bebas hitam di hadapan tingkap besar yang menghadap ke landskap di luar, kata Hunt.

“Saya gembira dengan itu kerana ia satu perkara yang berani,” tambahnya. “Orang ramai fikir ia akan menjadi terlalu gelap atau agak seperti gua tetapi anda mempunyai tingkap yang besar, pemandangan yang besar dan ia berjaya dilaksanakan dengan baik.”

Ruang tamu utama, ruang makan dan dapur terletak di tingkat yang paling tinggi. Ruang ini mempunyai pelan lantai terbuka dengan tingkap yang melingkari dindingnya.

Tingkat atas yang telah siap mempunyai pelan lantai terbuka. Ruang tamu utama, ruang makan dan dapur terletak di tingkat ini.

Tingkat atas yang telah siap mempunyai pelan lantai terbuka. Ruang tamu utama, ruang makan dan dapur terletak di tingkat ini. Robert Hunt
Hunt menyimpan beberapa konkrit terdedah asal di bahagian dalam, termasuk siling dan di dasar meja makan.

“Oleh kerana saya ingin mengekalkan siling asal terdedah di bahagian dalam, semua penebat pada bumbung dan dinding perlu dilakukan di luar struktur konkrit asal, ” kata Hunt. Penebat itu kemudiannya ditutup dengan pelapisan luar berwarna hitam, tambahnya.

Ruang makan terletak di tengah-tengah tingkat tertinggi. Ia dibina di atas aci akses menara air asal, yang masih boleh dilihat melalui panel kaca di tengah meja.
Ruang makan.

“Apabila anda melihat ke bawah di dalam meja makan di tingkat atas dan jika anda melihat ke atas dari bilik mandi di tingkat bawah, anda boleh melihat aci akses asal dengan tangga masih di dalamnya,” kata Hunt.

Walaupun tangga telah dipendekkan dan bertukar menjadi ciri untuk orang melihat melalui kaca, Hunt mengatakan bahawa ia masih berfungsi.

“Saya telah berada di bawah di dalam aci, tetapi ia tidak seperti perkara sehari-hari. Ia hanya untuk suka jika anda mahu membersihkannya,” tambahnya.

Salah satu bahagian yang paling sukar dalam projek itu ialah memastikan lekapan sesuai dengan dinding melengkung menara air.
Dapur.
Seperti bilik mandi utama, Hunt memilih dapur serba hitam, dengan meja kaunter, peralatan dan kabinet hitam. Robert Hunt

“Apa yang anda tidak nampak di sebalik dinding yang sukar, seperti melengkungkan papan eternit, kayu, dan papan lapis di luar sebelum pelapisan, ” kata Hunt. “Tiada apa-apa yang dimaksudkan untuk menjadi bulat – semuanya adalah kepingan yang dipesan lebih dahulu.”

Hunt mempunyai beberapa nasihat untuk mereka yang ingin melakukan perkara yang sama: Ia akan mengambil masa dua kali lebih lama dan kos dua kali lebih banyak daripada yang anda jangkakan pada mulanya.

“Saya mungkin agak naif untuk melakukannya, tetapi saya bukan seorang pembina atau apa-apa seperti itu jadi sukar untuk mengetahui dengan tepat semua yang terlibat,” kata Hunt.

Walaupun begitu, ia dapat membantunya untuk bekerjasama dan berunding dengan rakan pembinanya tentang penukaran.

“Pengetahuan beliau tentang perdagangan bangunan sangat berharga, jadi untuk mempunyai seseorang seperti itu sebagai kawan atau sebagai penasihat adalah sangat berguna,” kata Hunt.

Dan walaupun pengubahsuaian mengambil masa yang lebih lama dan kos lebih tinggi daripada yang dia jangkakan, Hunt berkata dia berpendapat bahawa semuanya berbaloi pada akhirnya.

“Saya pasti akan berkata untuk melakukannya. Apa-apa sahaja dari segi harta patut dilakukan jika ada potensi untuk keuntungan pada akhirnya atau walaupun ia hanya di tempat yang anda mahu tinggal sepanjang hayat anda,” tambah Hunt.

Hunt berkata dia merancang untuk menjual rumah itu pada musim panas akan datang, tetapi dia belum bersedia untuk menerima sebarang tawaran.
Bahagian luar tangki air yang telah siap.

Untuk membiayai projek ini, Hunt menjual rumah asalnya dan sewaannya serta meminjam wang daripada ibu bapanya. Dia bercadang untuk menggunakan keuntungan daripada penjualan rumah menara air itu untuk membayar balik ibu bapanya dan memulakan projek baharu, tambahnya.

“Ia boleh jadi apa sahaja, sekali lagi, sesuatu yang berpotensi. Saya suka ia sedikit berbeza tetapi saya tidak akan pernah benar-benar menandingi yang ini. Ini adalah projek yang besar dan besar,” kata Hunt.

Rumah itu terletak di Clovelly Cross di Devon. Bandar terdekat, Bideford, berjarak 15 minit perjalanan dengan kereta, mengikut Peta Google .

Hunt menjangkakan pembeli adalah orang bandar yang ingin berpindah ke luar bandar atau seseorang yang sedang mencari rumah kedua.

Walaupun dia mengatakan bahawa harta itu telah dinilai oleh dua ejen berasingan pada harga lebih £1.8 juta, dia sedang mencari lebih banyak lagi.

“Saya tidak mahu menjualnya dengan harga kurang daripada £2 juta, sejujurnya,” tambahnya.

BACA:

Hubungan Bersatu dan Pas kini paling bermasalah dalam sejarah

Rakyat Malaysia kena scam, isu Bella dan Sophia rupanya gimik popularkan drama lakonan Aliff?