Calon speaker atau Timbalan perlu bersih dari dakwaan di Mahkamah – Rais Yatim

Mana-mana individu yang diangkat menjadi pegawai tertinggi di Parlimen sama ada Speaker atau Timbalan Speaker harus bersih daripada sebarang rekod jenayah atau dakwaan di mahkamah.

Bercakap kepada Utusan Malaysia, Speaker Dewan Negara, Tan Sri Dr. Rais Yatim berkata, ini kerana individu tersebut menjadi cerminan kepada insititusi Parlimen yang bersih dan berpegang kepada keluhuran undang-undang.

“Itu yang terbaik, tetapi saya kena akui iaitu prinsip sebelum diputuskan mahkamah adalah seseorang itu tidak bersalah juga perlu diambil kira.

Calon speaker atau Timbalan perlu bersih dari dakwaan di Mahkamah - Rais Yatim

“Dengan kes yang mungkin berlaku seseorang calon Timbalan Speaker itu sedang menunggu keputusan di mahkamah, jalan terbaik ialah beliau tidak menjadi calon. Dan tuan punya badan harus menolak,” katanya ketika dihubungi, semalam.

Terdahulu, Ahli Parlimen Pontian, Datuk Seri Ahmad Maslan dikatakan telah bersetuju dicalonkan sebagai Timbalan Yang Dipertua Dewan Rakyat bagi menggantikan Datuk Seri Azalina Othman Said yang meletakkan jawatan.

Bercakap kepada Utusan Malaysia kelmarin Ahli Parlimen Padang Rengas, Datuk Seri Mohamad Nazri Aziz berkata, pihaknya telah mengadakan pertemuan dengan Ahmad berhubung pencalonan itu dan Setiausaha Agung UMNO tersebut menyatakan persetujuan.

Jelas Rais lagi, peluang itu harus diberikan kepada mereka yang bebas daripada sebarang dakwaan di mahkamah agar institusi Parlimen turut tidak tercemar.

“Mana-mana calon Speaker atau Timbalan sebaiknya tidak dari golongan yang sedang menghadapi dakwaan di mahkamah. Jadi Malaysia akan dapat nama baik dan lunas ‘rule of law’ akan terselamat.

“Sebab perimbangan nilai ‘rule of law’ itu berhadapan dengan keadilan. Sebab itu saya katakan antaranya, tuan punya badan harus bersedia secara ikhlas untuk menolak, oleh kerana beliau berada dalam kumpulan sedang berhadapan dengan kes di mahkamah, maka peluang itu harus diberi kepada pihak lain yang bebas daripada sebarang dakwaan di mahkamah,” ujarnya lagi.

Sumber :

BACA JUGA : Asteroid sebesar 137 meter bakal hampiri bumi esok

CATEGORIES