Bukan saja-saja rupanya ini sebab kucing suka sangat dengan kotak ramai tak tahu

Bukan saja-saja rupanya ini sebab kucing suka sangat dengan kotak ramai tak tahu

Sebagai pemilik kucing, penulis kadang-kadang merasa geli hati melihat kerenah mereka dengan kotak.

Kalau tak mengejutkan orang dengan melompat keluar dari kotak, itulah juga tempat tidur mereka bila sudah penat. Tapi kenapa ya kucing terlalu sukakan kotak?

Bukan saja-saja rupanya ini sebab kucing suka sangat dengan kotak ramai tak tahu

Ia mungkin berkait dengan keupayaannya untuk bersembunyi sekaligus menurunkan tahap tekanan kucing.

Ini berdasarkan satu kajian di Belanda pada 2019 yang diterbitkan dalam jurnal PLOS One. Apabila kucing kajian dinafikan tempat berlindung, ia akan menterbalikkan tempat ia membuang najis (litter box) sebelum bersembunyi di dalamnya.

Minat kucing kepada kotak bukan sekadar terpakai pada struktur tiga dimensi. Malah, berdasarkan kajian yang dijalankan Gabriella Smith dari Universiti Perubatan Veterinar, Vienna mendapati kucing juga tiada masalah menikmati kontur Kanizsa (kotak berbentuk dua dimensi tanpa dinding), nama lain untuk kotak palsu.

Jadi, apa punca tingkah laku ini? Smith berpandangan ia tercetus sebagai cara kucing mengelak daripada terjebak dengan situasi merbahaya. Dari segi evolusi, ia sesuatu yang boleh difahami. Perkara terakhir yang dimahukan si kucing ialah terjebak dalam situasi yang menyukarkannya melepaskan diri.

Satu lagi sebab tetapi tidak diuji secara saintifik ialah kucing merupakan pemangsa yang menyerang dari kedudukan tersembunyi. Bagi mana-mana pemilik kucing, kita semua tahu perilaku mereka. Kucing akan bersembunyi dari kedudukan tersorok termasuk kotak sebelum mendapatkan mainan atau mengejutkan tuan mereka.

Tetapi kucing bukan satu-satunya haiwan yang gilakan kotak. Spesies kucing besar seperti singa, harimau dan puma juga suka duduk dalam ‘kotak’ (kurungan mereka) dan bermain dengan kotak tanpa mengira saiz.

BACA:

‘Dah block, wasap pun papa takkan baca, papa dah tak nak abang dah’, Anak sulung Bosskay rindukan ayahnya buat netizen sedih