Bukan saja-saja rupanya, ini sebab kenapa bawah pesawat komersial ada kipas kecil?

Jika anda melihat dengan teliti pada video di bawah, anda akan melihat bahawa video ini menunjukkan ujian turbin udara ram Dreamliner 787 (RAT).

Ia adalah kipas kecil yang dipasang pada setiap sisi fiuslaj yang boleh digunakan sebagai sumber kuasa tambahan sekiranya berlaku kehilangan enjin dua kali.

Ia menjana kuasanya daripada aliran udara dengan tekanan ram. RAT hanya dimaksudkan sebagai sumber kuasa kecemasan untuk pesawat sekiranya kedua-dua enjin gagal.

Bukan saja-saja rupanya, ini sebab kenapa bawah pesawat komersial ada kipas kecil?

Ia menyediakan kuasa elektrik yang mencukupi untuk menggerakkan hanya satu daripada 3 sistem hidraulik elektrik pada jet.

Jika anda perlu menggunakannya untuk sebenar, anda mengalami hari yang sangat teruk.

RAT diuji sebelum penghantaran. Ia juga diuji sekali-sekala semasa perkhidmatan hasil. Setelah RAT digunakan, ia tidak boleh ditarik balik. Ia perlu disimpan oleh kakitangan penyelenggaraan selepas mendarat.

Dreamliner adalah pesawat yang menakjubkan, tetapi ia mempunyai masalah yang sama, walaupun sejak kebelakangan ini.

Kami melaporkan baru-baru ini di Avgeekery.com , bahawa FAA memerlukan beberapa enjin Dreamliner untuk diganti sebagai sebahagian daripada arahan kecemasan.

Isu aising pada model tertentu enjin General Electric pada Dreamliner menyebabkan Agensi Penerbangan Persekutuan mengeluarkan arahan untuk “mengubah suai segera” enjin tersebut.

Model enjin General Electric GEnx-1B PIP2 menjadi persoalan. Pesawat yang dilengkapi dengan kedua-dua enjin model itu berpotensi mengalami kehilangan besar kedua-dua enjin dalam penerbangan.

BACA: Diam-diam Afdhlin Shauki tamatkan zaman duda, pilih pengurus sebagai isteri