Bukan kabinet tapi JK Khas darurat yang boleh nasihat Agong, Faiz tegur Takiyuddin

RUU355

Kenyataan YB Takiyuddin Hassan Menteri di Jabatan Perdana Menteri (Hal Ehwal Undang-undang) bahawa Kabinet yang akan menasihatkan Seri Paduka Baginda Yang di-Pertuan Agong samada darurat perlu dilanjutkan adalah tidak berasas dan menyimpang daripada seksyen 2 (1) Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) 2021. Seksyen ini memperuntukkan bahawa (in verbatim):

“Hendaklah ditubuhkan suatu jawatankuasa khas bebas untuk menasihati Yang di-Pertuan Agong mengenai kewujudan berterusan darurat besar yang mengancam keselamatan, kehidupan ekonomi dan ketenteraman awam di dalam Persekutuan berikutan wabak penyakit berjangkit, iaitu Penyakit Koronavirus 2019 (COVID-19)”.

Adapun seksyen 11 (a) Ordinan Darurat hanya memberikan kuasa kepada kabinet untuk menjalankan kuasa eksekutif iaitu pentadbiran negara. Kabinet tiada kuasa untuk menasihati YDPA berkaitan perlanjutan darurat.

Ini adalah kerana proklamasi darurat dibuat berdasarkan Ordinan Darurat ini yang mana peruntukan seksyen 2(1) tersebut tidak dipinda, maka ia kekal dan mengatasi mana-mana peruntukan undang-undang lain.

Sungguhpun begitu, proklamasi darurat seharusnya dibentangkan di Parlimen menurut Perkara 150(3) Perlembagaan Persekutuan, maka kabinet tetap tiada kuasa berkaitan proklamasi darurat.

Kegagalan kerajaan PN menjalankan kuasa eksekutif dengan kelemahan tadbir urus terutama dalam mengawal wabak Covid-19, kecelaruan proses imunisasi, dan kelembapan ekonomi, mewajarkan darurat tidak dilanjutkan.

Parlimen tidak lagi boleh digantung kerana pelbagai masalah dan isu negara dan kepentingan rakyat tidak dapat dibangkitkan bagi mencapai satu solusi yang tuntas. Ternyata darurat bukanlah solusi terbaik dalam sistem demokrasi negara.

Kenyataan Takiyuddin tersebut seolah-olah memusatkan semua kuasa kepada kabinet yang boleh menjurus kepada satu bentuk autokrasi.

Faiz Fadzil
12 Jun 2021

CATEGORIES

COMMENTS

Wordpress (0)