Boleh ke manusia makan makanan kucing? Ada kesan sampingan ke kalau makan? Ini jawapannya

Boleh ke manusia makan makanan kucing? Ada kesan sampingan ke kalau makan? Ini jawapannya.

Pernahkah anda merasakan keinginan untuk merasa makanan kucing anda?

Tertanya-tanya sama ada anda perlu menyimpan untuk senario kiamat zombi?

Boleh ke manusia makan makanan kucing? Ada kesan sampingan ke kalau makan? Ini jawapannya

Makanan kucing berkualiti tinggi pastinya berbau dan kelihatan enak, mungkin bukan hanya untuk kucing anda. Jadi, apa yang akan berlaku jika anda mencubanya?

Pada asasnya, anda akan menyedari bahawa makanan kucing adalah lazat, terutamanya jika ia tidak diisi dengan perisa tiruan dan bahan tambahan.

Makanan dalam tin basah boleh rasa lebih enak daripada yang anda bayangkan jika ia mengandungi daging dan sos daging sebenar di dalamnya.
Tetapi apa yang akan berlaku jika anda terus makan makanan kucing secara tetap?

Makanan kucing adalah khusus untuk kucing. Ini bermakna ia tidak dimaksudkan untuk digunakan sebagai pengganti makanan anjing atau pengganti makanan manusia.

Oleh kerana kucing adalah makhluk karnivor , makanan mereka mesti sentiasa mengandungi daging dan banyak protein. Pemakanan yang betul adalah sangat penting untuk mana-mana makhluk kucing, tanpa mengira baka dan umurnya, dan terutamanya untuk kucing dalam.

Tiga bahan yang paling penting selepas protein ialah Vitamin A, taurin, dan lemak. Mari kita semak bahan-bahan pemakanan ini secara terperinci dan lihat mengapa ia tidak sihat untuk manusia.

1. Vitamin A
Vitamin A adalah vitamin yang paling penting untuk kucing.

Ia ditemui dalam produk sampingan daging dan bertanggungjawab untuk prestasi penglihatan dan sistem kardiovaskular kucing anda. Jika haiwan kesayangan anda mengalami kekurangan Vitamin A, ia boleh menghidap pelbagai penyakit berkaitan mata dan jantung.

Dalam kes sedemikian, Vitamin A perlu ditambah kepada makanan kucing anda sebagai makanan tambahan , terutamanya jika bulu kucing anda adalah anak kucing muda. Pastikan anda berunding dengan doktor haiwan jika anda fikir tong anda mungkin mengalami sebarang jenis kekurangan.

Vitamin A boleh berbahaya bagi manusia. Makanan kucing benar-benar dipenuhi dengan Vitamin A, sehingga tahapnya mungkin toksik untuk manusia. Anda tidak akan merasainya serta-merta, tetapi ia akan membawa maut jika anda terus memakannya dalam jangka masa panjang.

Kesan sampingan yang paling biasa dari ketoksikan Vitamin A pada manusia ialah loya, muntah, sakit kepala, kerengsaan, dan penglihatan kabur.

2. Taurin
Kucing memerlukan asid amino yang dipanggil taurine untuk pelbagai sebab seperti mencegah kerosakan gigi, keguguran rambut dan kebutaan yang tidak dapat dipulihkan.

Kucing tidak boleh menghasilkan taurin sendiri, itulah sebabnya mereka memerlukan jumlah yang berlebihan dalam makanan mereka. Tidak seperti kucing, mamalia lain – termasuk manusia – boleh mensintesis asid amino ini sendiri.

Walaupun taurin kadangkala digunakan sebagai makanan tambahan oleh atlet, dos yang berlebihan dalam makanan kucing, digabungkan dengan bahan kimia dan bahan lain, boleh membawa kepada kesan sampingan yang buruk.

Tiada kesan sampingan yang boleh membawa maut asid amino ini untuk manusia, tetapi pengambilannya secara berlebihan masih tidak bijak.

3. Lemak
Kucing sentiasa memerlukan apa yang dipanggil lemak sihat. Minyak sayuran dan lemak haiwan adalah dua sumber utama lemak sihat dalam makanan kucing.

Lemak ini sebenarnya adalah asid lemak dan merupakan bahagian yang tidak boleh ditukar ganti dalam diet bulu kucing anda yang betul. Mereka adalah sumber tenaga utama kucing dan boleh dihadam sepenuhnya dalam sistem kucing.

Lemak yang paling biasa – asid lemak omega-6 – adalah keperluan mutlak dalam setiap hidangan kucing yang seimbang.

Walau bagaimanapun, semua lemak ini boleh menjadi tidak sihat untuk manusia. Mereka boleh menyebabkan obesiti dan masalah lain termasuk penyakit jantung, otak dan pundi hempedu. Badan kita tidak boleh mencerna lemak seperti cara metabolisme kucing. Oleh itu, mereka berbahaya kepada kita, bukannya penting.

Tetapi jangan tersilap menganggap lemak ini tidak akan membahayakan kucing anda juga! Kucing boleh menjadi gemuk seperti kita, terutamanya kucing yang lebih tua. Itulah sebabnya diet yang seimbang sangat penting.

Jadi, Bolehkah Manusia Makan Makanan Kucing?

Ya, anda boleh menggigit makanan kucing anda, tetapi jangan sesekali menjadikannya sebagai perkara biasa!

Hasil sampingan daging, lembapan, lemak dan rasa yang lazat mungkin menjadikan makanan kucing menarik kepada anda, tetapi ia tidak direka untuk memenuhi keperluan pemakanan manusia.

Makanan kucing dihasilkan hanya untuk kucing kerana ia hanya memfokuskan pada bahan yang diperlukan kucing untuk membesar dan berkembang.

Dalam erti kata lain, jika anda mengunyah makanan dalam tin yang lazat haiwan kesayangan anda secara tetap, anda akan memudaratkan badan anda sendiri dengan semua Vitamin A, taurin, lemak, dll yang berlebihan itu.

BACA:

“Lain macam mesra diorang ini”, rupanya gadis ini punca Diana Danielle minta cerai dengan Farid Kamil?

“Rahsia suami terbongkar, aku pukul suami depan anak, rupa-rupanya selama ini kerja suami belakang aku”