Boleh ke ‘iron dome’ israel pintas senjata nuklear?

Jika bom nuklear dipintas pada ketinggian yang diliputi oleh sistem Kubah Besi dan diletupkan pada hentaman ia akan membawa maut seolah-olah ia mengenai tanah.

Senjata nuklear sering diletupkan pada ketinggian tinggi (airburst) kerana ini meningkatkan radius letupan.

Sebarang senjata nuklear perlu dipintas sebelum ia memasuki ruang udara Israel.

Boleh ke 'iron dome' israel pintas senjata nuklear?

Sistem Kubah Besi direka untuk menghentikan roket artileri jarak dekat, altitud rendah dan tidak direka untuk menangani peluru berpandu altitud tinggi jarak jauh.

Apabila ia datang untuk menangani ancaman altitud tinggi jarak jauh, Israel, dengan sistem pertahanan peluru berpandu Arrow 3, adalah salah satu daripada beberapa negara (Rusia, China, AS) yang mempunyai peluru berpandu yang boleh menembak jatuh satelit. Ini boleh menembak jatuh ICBM.

Edit, anda telah berkata bom nuklear. Bom nuklear dijatuhkan dari kapal terbang seperti dalam WW2.

Kebanyakan senjata jarak jauh yang membawa hulu peledak nuklear ialah Peluru Berpandu Balistik Benua Antara Benua. Ini bermakna peluru berpandu yang boleh bergerak, contohnya, merentasi Atlantik, dengan pergi ke ketinggian yang sangat tinggi dan kemudian jatuh semula.

Sistem penghantaran lain yang berkemungkinan besar ialah peluru berpandu pelayaran. Sebuah kapal selam boleh muncul berhampiran musuh dan melancarkan peluru berpandu yang boleh bergerak terus ke sasaran menggunakan GPS pada kelajuan supersonik pada ketinggian yang sangat rendah di bawah radar.

Pada 2017, Pakistan, penjaga Bom Islam Arab Saudi, membeli kapal selam China yang dipasang untuk peluru berpandu jelajah yang mampu membawa hulu peledak nuklear. Ini pada pendapat saya ancaman nuklear paling ketara yang mungkin dihadapi oleh Israel.

BACA: Ada yang tak tahu, ini sebab kenapa ada butang besi pada seluar jeans, ingatkan hiasan