Boikot bukan jalan terbaik walau sidang khas tak berpelembagaan

Boikot bukan jalan terbaik walau sidang khas tak berpelembagaan. Cadangan kerajaan Perikatan Nasional (PN) untuk membenarkan hanya 80 orang Ahli Parlimen memasuki Dewan Rakyat bagi persidangan Parlimen 26 Julai ini adalah bertentangan dengan perlembagaan. Perkara 46 Perlembagaan Persekutuan menyatakan bahawa keanggotaan Dewan Rakyat adalah sebanyak 222 orang Ahli Parlimen.

Menghadkan jumlah Ahli Parlimen untuk memasuki Dewan Rakyat adalah tidak berperlembagaan kerana peraturan ini menghadkan hak dan tugas hakiki mereka, sedangkan tiada peruntukan had ini dinyatakan di dalam Perlembagaan Persekutuan. Jika sekalipun wujud kebimbangan pandemik Covid-19, , Ordinan Darurat (Kuasa-kuasa Perlu) 2021 tidak memberikan kuasa kepada Speaker untuk membuat peraturan sedemikian, oleh itu, Perlembagaan Persekutuan mengatasi dan peraturan menghadkan kehadiran Ahli Parlimen adalah jelas salah dan tidak berperlembagaan.

Cadangan supaya Ahli Parlimen pembangkang memboikot sidang Parlimen kali ini juga boleh mendatangkan risiko kepada Ahli Parlimen terlibat kerana kerusi mereka boleh diisytiharkan kosong jika tidak hadir lebih tempoh 6 bulan kecuali dengan kebenaran Dewan Rakyat. Perkara 52 (1) Perlembagaan Persekutuan menyatakan (secara verbatim):

Boikot
“Jika seseorang ahli mana-mana satu Majlis Parlimen tidak hadir pada tiap-tiap sidang Majlis Parlimen selama tempoh 6 bulan tanpa kebenaran Majlis Parlimen itu, Majlis Parlimen itu boleh mengisytiharkan kerusinya kosong.”

Implikasi peruntukan ini adalah jika Ahli Parlimen memboikot sidang Parlimen, mereka dianggap tidak mendapat kebenaran bercuti untuk tidak hadir dan boleh kehilangan kerusi jika tidak hadir sekali lagi ke sidang Parlimen kerana memboikot atas alasan yang sama. Tidak logik untuk memboikot sidang Parlimen kali ini atas alasan jumlah kehadiran yang dihadkan, tetapi tidak pula memboikotnya dalam sidang seterusnya jika peraturan sama berulang. Ia disebut ‘one cannot approbate and reprobate at the same time’.

Maka, langkah terbaik adalah membawa isu ini ke mahkamah jika kerajaan PN bertegas mahu menghadkan jumlah kehadiran Ahli Parlimen. Tindakan lemah kerajaan PN ini mencetuskan satu lagi krisis Perlembagaan dan mahkamah adalah premis terbaik menyelesaikan isu ini. Saya yakin dengan kebijaksanaan dan integriti mahkamah untuk meletakkan perlembagaan pada tempatnya supaya keluhuran undang-undang sentiasa dijunjung dan keyakinan rakyat pada sistem demokrasi negara dikembalikan.

Sumber:

Jika terlepas: 12 menteri umum letak jawatan dari kabinet