Bicara kes Guan Eng hangat kerana isu ‘pakai stoking’

Bicara kes Guan Eng hangat kerana isu ‘pakai stoking’. Peguam bela,  Gobind Singh Deo yang mewakili Lim Guan Eng hari ini membantah soalan berkaitan “pemakaian stoking” pada perbicaraan pertuduhan bekas Ketua Menteri Pulau Pinang itu membabitkan pembinaan terowong dasar laut dan projek pembinaan jalan utama Pulau Pinang.

Bantahan itu dibuat selepas Timbalan Pendakwa Raya, Wan Shaharuddin Wan Ladin mengemukakan pertanyaan kepada saksi pertama pembelaan, Geethanjali Gausillia Kathirvalu pada prosiding perbicaraan di Mahkamah Sesyen, di sini hari ini.

Sebelum itu, Wan Shaharuddin menunjukkan beberapa keping gambar kepada mahkamah dan meminta Geethanjali membuat pengecaman terhadap individu-individu di dalam gambar tersebut sebelum saksi membacakan pernyataannya.

Guan Eng

Wan Shaharuddin: Cuba Datuk (saksi pertama) lihat sama ada mereka memakai kasut atau stoking sahaja (ketika berada dalam rumah)?

Geethanjali: Memakai stoking, tuan.

Wan Shaharuddin: Bagaimana dengan YB Lim Guan Eng?

Geethanjali: Lim Guan Eng juga memakai stoking.

Wan Shaharuddin: Gambar seterusnya, ini di mana?

Geethanjali: Di rumah saya.
Wan Shaharuddin: Gambar siapa?

Geethanjali: Gambar Lim Guan Eng bersama ibu saya, Maharani dan saya.

Wan Shaharuddin: Adakah anda memakai kasut?

Geethanjali: Tidak, tuan.

Susulan pertanyaan tersebut, berlaku ketegangan apabila Gobind Singh mempersoalkan sama ada soalan yang dikemukakan pihak pendakwaan adalah relevan.

Wan Shaharuddin kemudian meminta Gobind Singh menjelaskan bantahan dibuat mengikut seksyen berapa.

Gobind Singh sekali lagi membidas dengan menyatakan sebagai Timbalan Pendakwa Raya, Wan Shaharuddin seharusnya tahu asas undang-undang.

“Kalau nak betul-betul saya ‘sekolahkan’, saya akan ‘sekolahkan’. DPP tidak tahu asas undang-undang,” katanya.

Melihat ketegangan itu, Hakim Azura Alwi mencelah dan meminta kedua-dua pihak bertenang dan meneruskan soal balas.

Geethanjali meneruskan keterangan dengan membacakan pernyataan saksinya, sebelum memberitahu mahkamah bahawa bekas Menteri Kewangan itu pernah hadir ke rumahnya.

Berita Penuh : https://www.astroawani.com/berita-malaysia/perbicaraan-guan-eng-soalan-pakai-stoking-hangatkan-mahkamah-sesyen-308197

Jika Terlepas: Panas !!! Exco kerajaan negeri Kelantan bakal dipanggil SPRM