Belanjawan : K’jaan potong dana UiTM, 600 pensyarah sambilan UiTM berdepan sebarang kemungkinan

Universiti Teknologi Mara (UiTM) berkemungkinan akan menghentikan program pensyarah sambilan dan memotong perancangan strategik setelah peruntukannya dipotong di bawah Belanjawan 2021 yang diumumkan bulan ini.

Naib canselor universiti itu, Prof Datuk Dr Mohd Azraai Kassim berkata pihaknya perlu menyemak semula rancangan strategik UiTM2025 yang baru dilancarkan pada Februari tahun ini.

Dia menyebut bahawa universiti harus “berjimat” dan menyemak semula projek yang melibatkan pengembangan infrastruktur fizikal dan kemudahan.

“Kita perlu berjimat dalam perbelanjaan kita, serta meningkatkan penjanaan pendapatan kita secara efisien melalui perkongsian pintar dengan kolaborasi industri strategik,” kata Mohd Azraai kepada The Malaysian Reserve.

Juga dinilai semula, katanya, adalah program pensyarah sambilan universiti yang kini berjumlah sehingga 600 pensyarah, atau sehingga 7% daripada 8,000 tenaga pengajarnya di seluruh negara.

Menurutnya lagi, program ini telah dijadualkan untuk diperbaiki sebelum pemotongan diumumkan kerana universiti juga memberi tumpuan untuk pembelajaran dalam talian.

Beliau berkata pengurangan pensyarah sambilan tidak akan mengganggu operasi kerana universiti selalu mengambil mereka mengikut keperluan apabila universiti membawa profesional untuk menyampaikan pengetahuan dan pengalaman mereka dari lapangan.

Mohd Azraai berkata, jumlah pekerja sambilan berbeza dari segi semester dan pengambilan pelajar.

“Tentu saja ini akan mempengaruhi program pensyarah sambilan”. Walau bagaimanapun, apa yang kita lakukan sekarang adalah lebih fokus pada pembelajaran terbuka dan jarak jauh (ODL). ODL telah membolehkan penyampaian yang lebih inovatif, termasuk kuliah interaktif, dilakukan kepada kumpulan pelajar yang lebih besar tanpa kekangan ruang, ”katanya.

Berita penuh : https://themalaysianreserve.com/2020/11/24/uitm-re-assesses-600-part-time-lecturers-after-funding-cut/