Belanjawan 2021 tidak realistik – Tun M

Belanjawan 2021 tidak realistik – Tun M

Selama 2½ jam saya duduk di kerusi saya di Dewan Rakyat mendengar ucapan belanjawan Menteri Kewangan.

Ia sangat mengagumkan. Ia adalah yang terbesar. Untuk operasi dan pembangunan, Pemerintah akan membelanjakan 322.5 bilion keseluruhannya.

Saya bukan orang ekonomi. Nilai-nilai besar ini sangat membingungkan. Nampaknya seperti kerajaan akan memasukkan wang ke dalam poket semua orang, kaya dan miskin, bekerja dan menganggur.

Soalan yang ingin saya ajukan adalah dari mana wang itu akan datang. Defisit tersebut dikatakan sekitar 85 bilion Ringgit. Ia lebih besar daripada anggaran pembangunan 69 bilion.

Kita semua tahu bahawa wabak COVID-19 telah memberi kesan ekonomi dengan teruk. Walaupun industri sarung tangan telah berjalan dengan baik tetapi Petronas dan Pelancongan, dua penyumbang terbesar pendapatan Kerajaan, telah menghasilkan prestasi yang sangat buruk.

Semua industri lain menderita dengan teruk. Saya rasa pendapatan dan cukai korporat tidak akan sama dengan 2/3 daripada angka biasa pada waktu biasa.

Dijangka vaksin dapat menghentikan pandemik. Industri, perdagangan dan perniagaan akan pulih. Tetapi dapatkah mereka pulih sepenuhnya sehingga mencapai pertumbuhan Keluaran Dalam Negara Kasar (KDNK) sebanyak 7.5%. Cuba fikir. Dari penyusutan 4% hingga pertumbuhan 7.5%, pemulihan akan menjadi 11.5% – hebat.

Dari rungutan yang saya dengar dari komuniti perniagaan, proses pemulihan memerlukan lebih dari satu tahun. Itu bererti dana pelaburan tidak akan masuk pada tahun 2021. Tentunya, tidak akan ada keuntungan yang dibuat, atau cukai yang dibayar kepada kerajaan. Malah pelabur tempatan akan menghadapi kelewatan ini.

Dasar tidak akan mengembangkan ekonomi. Hanya pelaksanaan yang akan melakukannya. Saya tahu kes-kes di mana projek berbilion-bilion Ringgit ditangguhkan selama bertahun-tahun. Sekiranya pelabur cuba mendesak, dia kemungkinan akan menghadapi penangguhan yang lebih lama.

Oleh itu, jangan berharap memulakan semula atau melancarkan industri baru bermula pada 1 Januari. Gambaran cerah pemulihan segera setelah wabak COVID-19 berjaya diatasi tidak akan berlaku. Wabak itu tidak akan berakhir pada awal tahun baru.

Saya rasa Kerajaan perlu meminjam untuk melaksanakan belanjawan. Ini dianggarkan dapat meningkatkan hutang Kerajaan kepada 1.3 trilion. Itu melibatkan banyak wang. Sekiranya anda gagal membayar pinjaman, anda mungkin muflis.

Saya dapat memahami keperluannya tetapi kita masih boleh memotong kos operasi dan pembangunan. Dalam 15 tahun kebelakangan, gaji dinaikkan dengan kadar yang sangat tinggi – sebanyak 25% setiap kali. Menteri dan anggota parlimen telah diberi banyak elaun. Ini adalah peningkatan yang setiap orang berminat untuk menjadi anggota Parlimen dan Menteri. Tidak ada yang akan menjadikan mereka berpisah dengan kedudukan mereka. Walaupun pemimpin mereka melakukan kejahatan, mereka akan menyokong mereka. Menyerah jawatan mereka akan kehilangan banyak wang. Prinsip tidak dikira lagi.

Mungkin lebih baik membuat catatan ini kurang menguntungkan.

Pandemik ini paling banyak memberi kesan kepada orang miskin. Mereka yang kehilangan pekerjaan dan peniaga kecil tidak mempunyai pendapatan sama sekali. Mereka memperoleh wang hari ini untuk hari ini. Sekiranya tidak, mereka tidak akan mempunyai wang untuk membeli makanan. Mereka akan kelaparan.

Sebaliknya mereka yang dibayar gaji tinggi terus memperoleh lebih banyak daripada keperluan harian mereka. Sudah tentu, mereka yang mendapat gaji tinggi, seperti kakitangan syarikat penerbangan dan eksekutif perniagaan juga mungkin kehilangan pekerjaan.

Dato Seri Shafie Apdal telah mencadangkan agar Menteri harus memotong gaji mereka sebanyak 30%. Itu adalah tokoh besar. Saya fikir orang yang mendapat gaji tinggi di sektor Kerajaan atau swasta harus melepaskan 10% daripada gaji mereka. Ia adalah pengorbanan tetapi saya rasa tidak akan merugikan mereka sekiranya ada titik pemotongan yang wajar, katakanlah RM 20,000 setiap bulan.

Wang itu harus digunakan untuk menyediakan makanan kepada penganggur dan mereka yang tidak mempunyai pendapatan.

Kembali kepada belanjawan. Walaupun keadaan ekonomi memerlukan lebih banyak wang dibelanjakan oleh Kerajaan, pandemik itu juga mempengaruhi pendapatan Kerajaan.

Apabila perniagaan tidak berjalan dengan baik, mereka akan membayar lebih sedikit cukai kepada Kerajaan. Sesungguhnya, apabila mereka gagal menghasilkan keuntungan, mereka tidak akan membayar cukai kepada kerajaan.

Pendapatan kerajaan mesti menyusut semasa wabak ini. Tetapi Kerajaan perlu menawarkan pakej rangsangan. Itu memerlukan banyak wang.

Selain itu, Kerajaan harus membayar pinjaman dan juga mengurangkan prinsipal. Untuk ini RM35 bilion diperlukan. Jumlah perbelanjaan caj adalah RM72.3 bilion atau 30.6% daripada Perbelanjaan Mengurus sebanyak RM236.5 bilion.

Saya mesti mengaku takut. Ini adalah anggaran utama tetapi bolehkah kita mengumpulkan wang untuk membiayai. Hutang kerajaan akan menjadi RM1.3 trilion. Bagaimana kita membayar.

Belanjawan adalah untuk Tahun 2021. Jangkaan pemulihan ekonomi terlalu optimis. Saya dapat memikirkan banyak perkara lain yang boleh dilakukan untuk mengurangkan kos dan menambah pendapatan. Tetapi saya rasa Menteri Kewangan telah mempertimbangkan semuanya.

Apa yang menjadi kenyataan ialah kebanyakan orang tidak senang. Itu ditunjukkan oleh reaksi mereka.

Saya harap belanjawan ini dapat diubah agar menjadi lebih realistik. Maka kita boleh menyokongnya. Kami tidak perlu disuap atas sokongan kami. Kami tidak mahu menimbulkan krisis.

Sumber :