‘Belajar pengurusan banjir dari Kemaman’ – Pemuda ini kongsi pengalaman

‘Belajar pengurusan banjir dari Kemaman’ – Pemuda ini kongsi pengalaman. Saya orang asal Kemaman. Tahun ini mangsa banjir Kemaman yang berpindah ke PPS adalah sekitar 10 ribu orang – paling buruk antara 8 daerah di Terengganu. Tetapi tidak seburuk 2014 yang mana ketika itu 32 ribu rakyat Kemaman terjejas.

Cuma pada 2014, keadaan operasi bencana sangat tersusun. Tak pernah berlaku dalam sejarah orang buat simulasi banjir 3 bulan sebelum banjir. Kemaman saja yang buat. Sampai DS Najib Razak ternganga tengok persediaan banjir daerah kami.

Kredit ketika itu adalah kepada DS Shabery Cheek (MP Kemaman) dan Hakim Wan Mokhtar (Adun Air Putih). Persediaan fizikal banjir dibuat 9 bulan sebelum banjir benar-benar berlaku. Mesyuarat Pra Banjir dibuat seawal awal tahun.

69 pusat perpindahan yang boleh memuatkan 40 ribu mangsa disediakan. Stok bekalan makanan disimpan awal untuk kegunaan 6 hari supaya tiada rakyat kelaparan

3 buah tempat mendarat helikopter (heli-pad) dibina di kawasan tinggi bagi memudahkan pemindahan rakyat. 30 pencawang Telekom dinaikkan supaya talian telekomunikasi tidak akan terputus ketika banjir. Malah genset tambahan dipasang (bekalan elektrik) supaya mangsa banjir boleh berteduh dalam keadaan selesa.

'Belajar pengurusan banjir dari Kemaman' - Pemuda ini kongsi pengalaman

Baca Artikel Penuh