“Bekerjasama dengan Anwar lebih baik berbanding Perdana Menteri sebelum ini” – Sultan Johor

“Bekerjasama dengan Anwar lebih baik berbanding Perdana Menteri sebelum ini” – Sultan Johor.

Raja Johor Sultan Ibrahim Iskandar bertitah baginda telah dapat bekerjasama dengan baik dengan Datuk Seri Anwar Ibrahim sebagai perdana menteri, berbanding mana-mana ketua kerajaan Malaysia yang terdahulu.

Beliau memberitahu The Star dalam satu temu bual yang diterbitkan hari ini bahawa beliau dapat bergaul lebih baik dengan Anwar

"Bekerjasama dengan Anwar lebih baik berbanding Perdana Menteri sebelum ini" - Sultan Johor

kerana mereka kerap bertukar-tukar pandangan melalui mesyuarat dan panggilan telefon, terutamanya mengenai idea-idea beliau untuk pembangunan Johor.

“Kami berunding antara satu sama lain dan bertukar-tukar idea bagaimana kami boleh membangunkan negeri ini dengan lebih baik,” Sultan Ibrahim dipetik sebagai berkata.

Beliau juga dilaporkan berkata bahawa kerajaan Anwar mesti memenuhi harapan tinggi rakyat Malaysia terhadap mereka untuk menghapuskan rasuah, yang disifatkannya sebagai “kanser”.

Beliau berkata kerajaan persekutuan sekarang mesti bekerja lebih keras dan tidak memberi alasan untuk membasmi penyakit itu selepas 100 hari pertama dilantik memegang kuasa.

“Jika Najib boleh dimasukkan ke dalam penjara, bagaimana dengan orang lain?” Sultan Ibrahim dipetik berkata.

Beliau merujuk kepada perdana menteri keenam Malaysia Datuk Seri Najib Razak yang kini sedang menjalani hukuman penjara 12 tahun selepas disabitkan dengan salah guna wang dan kuasa berhubung RM42 juta milik SRC International Sdn Bhd, bekas unit firma pelaburan berdaulat 1Malaysia Development Berhad.

“Reputasi Malaysia telah terjejas kerana rasuah. Kita perlu hapuskan kanser ini,” kata sultan kepada akhbar itu.

BACA:

Kerajaan negeri ‘prihatin’, tahukah anda? Ada 1 negeri dalam Malaysia salur air kopi tiap hari kepada rakyat

Pemuda ini kongsi 7 cara simpan duit gaji elak ‘kering’ ditengah bulan, rupanya ini cara orang tua kita saving