Atuk umur 68 tahun masih buat grab food undang simpati orang ramai

Atuk umur 68 tahun masih buat grab food undang simpati orang ramai. Atuk umur 68 tahun antara yang terkesan dengan tekanan ekonomi dan masalah inflasi selepas pandemik covid-19, bukan hanya atuk ini sahaja yang mengalaminya hakikatnya ramai juga yang bergelut dengan masalah ini.

Di zaman yang serba canggih ini, pelbagai kemudahan telah disediakan antaranya pesanan makanan atas talian seperti GrabFood, FoodPanda,dan banyak lagi. Ini juga membuka peluang pekerjaan kepada semua yang hilang kerja.

Baru-baru ini tular dimana seorang pemuda yang juga penghantar makanan terserempak dengan atuk yang juga seorang rider mengundang sebak ramai.

“Kisah sedih hari ni, aku buat grab food terjumpa dgn seorang atuk yang berumur 68 tahun tapi masih kuat buat grab.”

Difahamkan, Atuk berusia 68 tahṳn yang sebelum ini bekerja sebagai pemandu lori baru sahaja 2 bulan bekerja sebagai penghantar makanan GrabFood.

Atuk umur 68 tahun masih buat grab food undang simpati orang ramai

“Atuk ni aku jumpa masa buat grab..dia pun buat grab umur dah 68 tahun, baru 2 bulan buat grab”

“Sedih bila dia cakap dia buat grab untuk sara hidṳp dia.. sebelum ni kerja bawa lori”

Menerusi video yang tular itu, dapat kita lihat betapa uzurnya atuk tersebut yang sudah bongkok namun masih menggunakan kudrat yang tɛrsisa untuk mendapatkan mata pencarian halal.

Bak kata pepatah, hendak seribu daya tak hendak seribu dalih. Itulah ungkapan yang sesuai untuk seorang warga emas yang masih bɛrkerja mencari rezeki halal untuk menampung kehidupan harian.

BACA:

Catat rekod baru Malaysia, Alza terima 30,000 tempahan, paling tinggi dalam sejarah

Pakar dedah tiga kesilapan utama semasa pilih ‘tinted’ kereta yang ramai ambil mudah

Tak pandang wajah ketika salam selepas solat, tentera kena hempuk di kepala