Atlet Malaysia pertama juara kejohanan Snooker Dunia

Atlet Malaysia pertama juara kejohanan Snooker Dunia. Bakat tempatan Lim Kok Leong berusia 27 tahun telah meletakkan Malaysia di peta sekali lagi dengan menjadi rakyat Malaysia pertama yang membawa pulang mahkota pada Kejohanan Snuker Amatur Dunia 2022, pada hari Jumaat, 11 November

Menurut Bernama , anak kelahiran Pulau Pinang itu menewaskan pesaingnya, Amir Sarkhosh dari Iran, dengan mata menakjubkan 5-0 (68-63, 67-42, 78-0, 80-7, 73-54) pada perlawanan akhir.

Memenangi kejuaraan telah menjadikan Lim gelaran berprestij Juara Amatur Dunia dan membersihkannya tempat di sebelah legenda snuker seperti Jimmy White dari England, Stuart Bingham, dan Mark Allen, serta pemain Thailand James Wattana, Ken Doherty dari Ireland dan Stephen Maguire dari Scotland .

Persekutuan Biliard & Snuker Antarabangsa melaporkan bahawa Lim bermain tanpa rasa takut sambil tetap yakin menghiburkan penonton dengan pukulannya.

Kiuist Malaysia itu mengucapkan terima kasih atas pengiktirafan yang diterimanya atas pencapaiannya dalam bidang snuker

Atlet Malaysia pertama juara kejohanan Snooker Dunia

Lelaki berusia 27 tahun itu malah turut dijunjung oleh Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah, berkata Lim telah membuktikan Malaysia mampu melahirkan atlet bertaraf dunia.

“Sangat bermakna bagi saya untuk mendapat pengiktirafan seperti ini, terutamanya daripada Yang di-Pertuan Agong, kerana kita dari sukan kecil dan bergelut. Saya mahu mendedikasikan kemenangan ini kepada negara dan kepada sukan kita (persaudaraan) kerana kita tidak pernah menang. ini sebelum ini,” kata Lim.

Menurut New Straits Times , walaupun dia bersyukur dengan semua pujian yang diterimanya, Lim masih merasakan dia belum bersedia untuk menyertai Jelajah Snuker Dunia (WST) profesional lagi.

“Saya rasa saya belum bersedia lagi. Saya berada dalam prestasi yang sangat baik di Antalya walaupun itu tidak bermakna saya sempurna.”

“Masih banyak ruang untuk penambahbaikan dan saya fikir saya mahu fokus bermain sebagai pemain amatur untuk dua atau tiga tahun lagi. Sebaik sahaja anda melangkah ke jelajah dunia, anda akan segera menentang pemain terbaik, jadi Saya perlu pastikan saya bersedia. Ia juga memerlukan kos yang tinggi untuk bersaing dalam jelajah itu,” kata Lim kepada pemberita di Lapangan Terbang Antarabangsa Kuala Lumpur.

Walaupun berasa seperti dia belum bersedia untuk liga besar, pemain cueist berbakat itu telah memenangi banyak pertandingan snuker selama bertahun-tahun

Pada Mei lalu, Lim turut membawa pulang emas dalam acara perseorangan 6 merah lelaki dan pingat perak dalam acara perseorangan 15 merah pada Sukan SEA ke-31 yang berlangsung di Vietnam.

Untuk menambah pujiannya, Lim dan pasangannya Moh Keen Ho turut menggondol gelaran untuk Kejohanan Snuker Berpasukan Lelaki Dunia pada Oktober, merampas semula gelaran mereka apabila mereka mencapai kejayaan yang sama pada 2015 di Karachi, Pakistan.

Setelah sekian lama dalam perjalanan, suami dan bapa kepada dua anak itu tidak sabar untuk pulang ke Pulau Pinang untuk meluangkan masa bersama keluarga.

BACA:

Berniaga tepi jalan je tapi guna robot tolong buat nasi goreng

‘Berapa kali nak tukar ni?’ – Influencer sekejap jadi lelaki, sekejap jadi wanita

“Saya hanya ada Instagram, bukan Tiktok saya tu” – Syamsul Yusof