Atlet ini menang 7 emas, 3 perak untuk Malaysia tapi kini hanya jual tisu

Atlet ini menang 7 emas, 3 perak untuk Malaysia tapi kini hanya jual tisu.Tidak sampai satu dekad lalu, beliau diraikan sebagai pembawa cabaan Malaysia di peringkat sukan paralimpik antarabangsa.

Dalam tempoh lima tahun bermula 2001 hingga 2005, beliau pernah meraih tujuh (!) pingat emas dan tiga pingat perak untuk Malaysia.

Kini, nasib hidupnya seolah-olah sedikit pun tidak diendahkan oleh pihak berkuasa termasuklah kementerian berkaitan di bawah pimpinan kerajaan.

Begitulah kisah Koh Lee Peng, 48 yang ‘didedahkan’ oleh seorang pengguna Twitter terpaksa menjual tisu di tepi jalan demi kelangsungan hidup.

Kata pengguna Twitter @fxwxb, dia terserempak dengan Lee Peng semasa berada di kawasan Bukit Bintang, Kuala Lumpur dan serta-merta dapat mengecam perkataan ‘Harimau Malaya’ pada baju T polo yang dipakai Lee Peng. Mana tidaknya, hanya atlet negara sahaja yang akan memakai baju tersebut sewaktu latihan dan kejohanan.

@fxwxb turut mendapati atlet wanita yang berkerusi roda itu memegang helaian artikel surat khabar yang menunjukkan dirinya dengan tajuk berita berbunyi, “Bekas Perenang OKU Paralimpik OKU Dicemuh”.

Atlet ini menang 7 emas, 3 perak untuk Malaysia tapi kini hanya jual tisu

Menurut Berita Harian, beliau pernah dikecam dan tidak diendahkan sewaktu menjual kertas tisu di Bukit Mertajam beberapa tahun lalu; di mana masyarakat pada waktu itu pernah menuduhnya sebagai agen sindiket serta pendatang haram dari negara Vietnam, Thailand atau Filipina.

Sewaktu pertemuan itu, Lee Peng tidak malu untuk memperkenalkan dirinya sebagai seorang bekas atlet dari Pulau Pinang. Biarpun dahulu beliau pernah bergelar salah seorang atlet paralimpik harapan negara, beliau tidak malu dengan pekerjaan semasanya sebagai penjual kertas tisu.

Bukan bermakna beliau ‘sukakan’ perkerjaan itu. Satu ketika dahulu, Lee Peng pernah mendapatkan pekerjaan pejabat. Namun disebabkan keadaan bangunan syarikat tersebut yang tidak mempunyai kemudahan lif, beliau tidak kekal lama di sana.

Dengan isu yang sedang melanda atlet Malaysia termasuklah pemotongan peruntukan, elaun dan sesetengahnya dibiarkan saja tanpa bantuan sewajarnya walaupun mereka pernah membanggakan negara, satu-persatu kisah hidup seperti yang melanda Koh Lee Peng ini mula mendapat perhatian masyarakat.

Atlet ini menang 7 emas, 3 perak untuk Malaysia tapi kini hanya jual tisu
Sebelum membelok ke jalan untuk mencari rezeki, Koh pernah bekerja di Pulau Pinang

Dia terpaksa berhenti kerana kesukaran yang dia hadapi semasa cuba mengakses bangunan itu. Ia tidak mempunyai lif.

Koh mula menjual kertas tisu dan bekalan lain selepas bertemu dengan seorang kenalan lama, yang membantu menubuhkan perniagaan kecilnya di kerusi rodanya.

Menurut laporan Bernama , dia memperoleh kira-kira RM800 sebulan daripada penjualan tisu dan menerima bantuan bulanan RM300 daripada Yayasan Kebajikan Atlet Kebangsaan (YAKEB).

Saya sentiasa mahu berdikari, walaupun kadang-kadang, saya terpaksa menghadapi penghinaan awam kerana keadaan saya.
Koh Lee Peng

Walaupun terdapat bantuan ad hoc dalam bentuk pembayaran tunai sekali, kegagalan struktur yang menyaksikan atlet elit kurang upaya segera dilupakan selepas zaman kegemilangan mereka memerlukan lebih daripada itu.

Susulan tularnya tweet Fayadh mengenai Koh, ahli parlimen (MP) Bukit Mertajam Steven Sim berkongsi bahawa semasa beliau menjadi timbalan menteri belia dan sukan (KBS), YAKEB menyalurkan cek sekali RM5,000 kepada Koh bersama-sama bantuan RM300 sebulan.

“Tahun lalu, walaupun saya tidak lagi berada di KBS, saya bekerja dengan sebuah NGO untuk menderma RM5k kepadanya,” tweetnya , sambil menambah bahawa dia akan menyemak sama ada bantuan bulanan KBS masih berjalan untuk Koh.

Bagaimanapun, seperti yang terbukti, bantuan sekali sahaja itu sedikit sebanyak meningkatkan kehidupan atlet para seperti Koh, yang telah membawa lebih banyak pingat dan rekod pada setiap Paralimpik negara.

Fayadh, yang mengetengahkan isu itu, menyuarakan pandangan yang sama

Beliau berkongsi bahawa mana-mana ahli politik yang ingin membantu selepas timbul semula isu ini harus membentangkan kertas putih awam untuk membuat perubahan ketara dari segi dasar untuk menangani atlet ini.

Menurutnya, pemimpin kita perlu menangani punca, bukan hanya gejala.

“Isu Koh Lee Peng adalah gejala beberapa masalah iaitu (satu) pengangguran, dan (dua) pengangguran yang tidak sepadan. Memberi pekerjaan kepada Cik Koh hanyalah menghapuskan satu gejala,” tulisnya di Twitter.

Atlet ini menang 7 emas, 3 perak untuk Malaysia tapi kini hanya jual tisu

Fayadh berkata, penyelesaian yang ideal adalah dengan meminta Kementerian Pendidikan, Kementerian Pengajian Tinggi dan Kementerian Sumber Manusia bekerjasama untuk mengurangkan pengangguran akibat ketidakpadanan dan melengkapkan generasi akan datang untuk dapat berhijrah kerjaya mereka jika mereka tidak dapat berhijrah diri fizikal mereka.

Dia berhujah bahawa memberi Koh pekerjaan yang dikaitkan dengan set kemahirannya adalah bagus, tetapi jika tiada apa-apa yang dilakukan mengikut dasar untuk menangani punca, kami hanya menyapu satu masalah pada satu masa di bawah permaidani.

BACA JUGA : Sah !!! Siti Saleha bercerai talak satu
Menitis air mata pensyarah saat terserempak bekas pelajar, bergelut mencari rezeki
Ini ‘step by step’ cara tukar nama pemilik kenderaan yang telah meninggal dunia kepada waris