Anwar sahkan sudah berhubung dengan GPS, tunggu berita baik

Anwar sahkan sudah berhubung dengan GPS, tunggu berita baik. Pengerusi Pakatan Harapan (PH), Datuk Seri Anwar Ibrahim telah menghubungi Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS) Tan Sri Abang Johari Openg untuk menjemput GPS menjadi sebahagian daripada kerajaan perpaduan yang beliau rancang untuk dibentuk di Putrajaya.

Anwar berkata beliau telah menghubungi Abang Johari hari ini dan menjelaskan mengapa menyelaraskan dengan PH akan menjadi pilihan yang lebih baik untuk Sarawak, berbanding Perikatan Nasional (PN).

“Ya, saya menghubungi Abang Johari melalui wakil kami yang dipercayai dan menjelaskan mengapa kami menjadi rakan kongsi yang lebih baik untuk Sarawak dan juga Sabah,” kata Anwar secara ringkas kepada The Vibes ketika dihubungi.

“Kami amat menghormati Sarawak dan rakyatnya dan kami memahami perjuangan dan keperluan mereka.

“Sarawak dan Sabah hanya mahu dilayan secara adil dan PH boleh menawarkannya,” kata Anwar.

Anwar sahkan sudah berhubung dengan GPS, tunggu berita baik

Beliau berkata PH boleh memastikan Sarawak dan Sabah menjalinkan perkongsian sebenar yang akan memastikan rakyat di sana dilayan secara saksama.

“Sarawak dan Sabah sering menerima kata-kata untuk sokongan mereka tetapi saya telah memberi jaminan bahawa dengan PH mereka tidak akan diambil mudah,” tambah Anwar.

Ketua Gabungan Datuk Seri Anwar Ibrahim berkata Pakatan Harapan boleh memastikan Sarawak dan Sabah akan dilayan secara adil sekiranya Gabungan Parti Sarawak, diketuai Tan Sri Abang Johari Openg (gambar), menyertai mereka untuk menjadi kerajaan seterusnya memimpin negara.  – Gambar Bernama, 21 November 2022

Beliau berkata apa yang terbaik untuk masyarakat berbilang kaum dan agama seperti di Borneo ialah gabungan seperti PH yang mewakili Malaysia yang berbilang kaum dan agama.

“PH memperjuangkan layanan saksama terhadap semua golongan di samping memelihara hak dan keistimewaan Melayu dan Islam yang termaktub dalam Perlembagaan, serta hak masyarakat lain.”

Katanya, dia kini menunggu jawapan Perdana Menteri.

“Saya anggap dia kawan. Saya tidak sabar untuk bercakap atau bertemu dengannya tidak lama lagi,” katanya. – The Vibes, 21 November 2022

BACA:

Rider berang hantar ‘order’ masa hujan jadi bualan netizen

Beby Maembong jadi duyung buat orang ramai teruja tengok

Ini harga persembahan artis Malaysia, “buat satu show, kenyang setahun”