Anwar bimbang api perkauman di Tiktok

Anwar bimbang api perkauman di Tiktok. Pengerusi PH, Anwar Ibrahim dan Pengerusi PN Muhyiddin Yassin saling bersaing untuk menawan Putrajaya dengan kedua-duanya mendakwa mempunyai majoriti.

Yang di-Pertuan Agong telah memberikan tempoh kepada kedua-duanya sehingga sehingga 2 petang ini untuk membuktikan dakwaan mereka.

Malaysiakini membawakan berita terkini secara langsung selepas pilihan raya umum.

12:40 tengah hari- Perhimpunan media di luar Pintu 2 Istana Negara makan popcorn percuma sementara menunggu untuk menyediakan negara dengan maklumat terkini tentang drama politik yang sedang berlaku.

Memandangkan tarikh akhir diraja jam 2:00 petang menanti semua parti politik menyerahkan rakan gabungan terakhir mereka dan calon perdana menteri, lebih banyak makanan percuma juga tiba untuk diedarkan di dua khemah yang didirikan di atas rumput yang dibasahi lumpur selepas hujan semalaman.

Anwar bimbang api perkauman di Tiktok

Kebanyakan duduk di meja set-up tetapi yang lain membawa kerusi mereka sendiri.

12.05pm: Setiausaha Agung MCA, Chong Sin Woon, dilihat keluar dari ibu pejabat Umno.

Dia berkata mesyuarat dewan tertinggi BN telah membuat keputusan mengenai kerjasama BN-PH.

Bercakap kepada petugas media, Chong berkata pemimpin tertinggi BN sedang bermesyuarat dengan ahli parlimen itu gabungan sekarang.

“Kami telah berbincang dan bertemu dengan Ahli Parlimen sekarang.

“Ia adalah perbincangan yang baik. Belum ada tandatangan SD. Biar pengerusi BN (Ahmad Zahid Hamidi) atau Setiausaha Agung (Zambry Abdul Kadir) keluarkan kenyataan.

Sementara itu, presiden MCA Wee Ka Siong senada dengan Chong dan mengatakan “mereka akan membuat pengumuman”.

DAP gesa semua pihak bertenang

12.11pm: Setiausaha Agung DAP Anthony Loke menggesa agar semua pihak bertenang sementara menunggu keputusan muktamad oleh Yang di-Pertuan Agong bagi memilih perdana menteri.

“Proses yang sedang berjalan mungkin baru di negara kita, tetapi ia adalah perkara biasa dalam demokrasi berparlimen dalam sistem Westminster, di mana tiada satu parti/pakatan politik memperoleh majoriti dalam Dewan Rakyat.

“DAP akan selama-lamanya mempertahankan prinsip Rukun Negara, dan mempertahankan keluhuran Perlembagaan negara,” kata Loke dalam satu kenyataan pagi ini.

“Keamanan dan keselamatan rakyat mesti dipelihara dalam meraikan demokrasi yang semakin berkembang di negara ini,” tambahnya.

BN dan PN adakan mesyuarat serentak

11.45am – Pemimpin tertinggi BN kini sedang bermesyuarat di tingkat 30 WTCKL, Kuala Lumpur.

Sebahagian daripada mereka, termasuk ketua Umno bahagian Sungai Besar, Jamal Md Yunos, membayangkan kerjasama BN-PH akan berlaku dalam masa terdekat.

Tidak jauh dari Bukit Damansara, pemimpin tertinggi PN sedang bermesyuarat di kediaman Muhyiddin Yassin.

Antara yang hadir ialah Presiden PAS, Abdul Hadi Awang; Timbalan Presiden Bersatu, Ahmad Faizal Azumu dan Setiausaha Agung PN, Hamzah Zainudin.

PAS: Jangan menangguk di air keruh, jolok sarang tebuan

11.30am: Presiden PAS Abdul Hadi Awang menyeru semua pihak menghormati undang-undang, memelihara ketenteraman awam dan menghalang provokasi ketika proses pembentukan kerajaan sedang berlangsung.

“PAS menegaskan untuk memelihara kestabilan politik dan ekonomi dalam negara dan seterusnya memberi amaran kepada mana-mana pihak supaya ‘tidak menangguk di air yang keruh dan jangan sesekali dijolok sarang tebuan’, demi menjaga kepentingan negara dan rakyat keseluruhannya,” katanya.

Dalam kenyataannya, dia bagaimanapun tidak merujuk khusus kepada mana-mana pihak atau insiden.

11.15am: Setiausaha Agung PN, Hamzah Zainuddin berkata gabungan itu telah menerima satu surat akuan berkanun daripada seorang lagi ahli Dewan Rakyat yang menyatakan kepercayaan kepada Muhyiddin Yassin untuk dilantik sebagai perdana menteri Malaysia Ke-10.

“Surat Akuan Berkanun ini telah dihantar ke Istana Negara pagi ini,” katanya dalam kenyataan ringkas.

10.50am: Ahli Parlimen Jelebu Jalaluddin Alias ​​berkata Umno mesti mengadakan mesyuarat agung luar biasa (EGM) jika parti itu memutuskan untuk bekerjasama dengan PH.

Dia mengulangi keputusan parti itu sebelum ini untuk tidak bekerjasama dengan PH, dan mengatakan tiada sesiapa pun boleh mengubah pendirian parti.

“Saya bertanding di bawah BN, saya orang parti. Saya tidak akan menentang pendirian parti.

“Jika parti membuat keputusan baru, ia perlu dipersetujui oleh semua ahli parlimen,” katanya kepada wartawan yang sedang menunggu di ibu pejabat Umno.

Ismail Sabri juga hadir

10.30am: Difahamkan, perdana menteri sementara Ismail Sabri Yaakob turut tiba di ibu pejabat Umno untuk menghadiri mesyuarat dewan tertinggi BN.

Dipercayai Ismail Sabri memasuki bangunan itu melalui tempat letak kereta bawah tanah. Setiausaha akhbarnya Azmi Tarmizi turut dilihat berada di sini.

Sementara itu, Naib Presiden Umno, Mohamed Khaled Nordin, Pengerusi BN Sabah, Bung Moktar Radin dan Timbalan Presiden MIC, M Saravanan turut kelihatan memasuki Ibu Pejabat Umno.

Pemimpin BN tiba Ibu Pejabat Umno

9.50am: Pengerusi Perhubungan Umno Wilayah Persekutuan, Johari Abdul Ghani tiba di ibu pejabat Umno pada 9.52 pagi.

Johari adalah antara pemimpin tertinggi BN yang tiba di sini untuk menghadiri mesyuarat dewan tertinggi gabungan itu yang dijadualkan pada 11 ​​pagi ini.

Bagaimanapun, Ahli Parlimen Titiwangsa itu enggan mendedahkan butiran lanjut apabila ditanya wartawan yang sedang menunggu.

Setiausaha Agung MCA, Chong Sin Woon tiba sejurus selepas ketibaan Johari pada 9.55 pagi.

“Untuk buat keputusan,” kata Chong ringkas, apabila ditanya mengenai mesyuarat itu.

Ketibaan Chong disusuli oleh timbalan presiden MCA, Mah Hang Soon pada 10.04 pagi.

Keadaan sunyi di WTCKL

8.30am: Pagi yang mendung di kebanyakan kawasan di Lembah Klang.

Setakat ini keadaan di WTCKL, yang merupakan ibu pejabat BN dan Umno, sunyi sepi.

Sementara itu beberapa orang wartawan ditugaskan di luar kediaman Anwar Ibrahim di Sungai Long, Selangor.

Retorik perkauman membimbangkan – Anwar

8.00am: Anwar Ibrahim menyatakan kebimbangan terhadap sentimen dan retorik perkauman sejak kebelakangan ini.

Menurut Anwar keadaan itu diapikan oleh segelintir pihak yang terdesak dan berkepentingan terutamanya di saat penting seperti sekarang.

“Usaha dan ikhtiar dalam menubuhkan kerajaan yang bertanggungjawab dan stabil tidak seharusnya berakhir dengan kekacauan kerana kaum Melayu, Cina, India, Orang Asli, suku kaum Sabah dan Sarawak adalah bersaudara sebagai manusia dan rakyat Malaysia yang cintakan keamanan,” kata Anwar dalam satu kenyataan awal pagi ini.

Anwar berkata dia mengalu-alukan kenyataan tegas Ketua Polis Negara Acryl Sani Haji Abdullah Sani dalam menghentikan perkembangan yang mampu menggugat kemajmukan Malaysia.

BACA:

Sultan Nazrin titah jangan serah negara kepada ekstremis kaum dan agama

Anwar sahkan sudah berhubung dengan GPS, tunggu berita baik

Beby Maembong jadi duyung buat orang ramai teruja tengok