Anda

Anda bakal boleh lapor pelanggaran SOP dengan menggunakan MySejahtera

Anda bakal boleh lapor pelanggaran SOP dengan menggunakan MySejahtera.Orang ramai kini boleh melaporkan sebarang pelanggaran prosedur operasi standard (SOP) dilakukan individu atau premis kepada pihak berkuasa menerusi aplikasi MySejahtera tidak lama lagi.

Kementerian Kesihatan (KKM) menerusi hantaran Facebooknya berkata, aduan pelanggaran SOP itu boleh dibuat orang ramai di butang ‘Aduan’ MySejahtera apabila ia diaktifkan nanti.

“Orang ramai boleh membuat aduan seperti pelanggaran SOP untuk individu yang tidak memakai topeng muka atau gagal mematuhi jarak fizikal.

“Bagi pengendali premis, pelangaaran SOP itu termasuklah kegagalan merekod pelawat atau memeriksa suhu badan,” katanya tadi.

Anda

Menurut KKM, antara aduan pelanggaran SOP lain yang boleh dibuat termasuklah pelanggaran perintah kuarantin dan isu-isu terlibat lain.

“Menerusi kemudahan baharu yang akan dilancarkan dalam waktu terdekat ini, pengadu juga boleh memuatnaik gambar sebagai bukti aduan pelanggaran SOP,” jelasnya.

Aplikasi MySejahtera akan dilengkapi butang Aduan tidak lama lagi
Dalam pada itu, orang ramai turut menyambut baik kemudahan butang aduan itu dengan menyifatkan lebih mudah untuk membuat sebarang laporan berhubung kegagalan mematuhi SOP.

“Bagus juga, balik-balik memekak di media sosial, mengadu sana sini apabila langgar SOP, sekarang lapor sendiri, lebih senang,” kata @Nazarudin Jawahir.

“Harap aduan yang dibuat bukan sahaja untuk rakyat biasa, tetapi semua termasuk ahli politik, kalau langgar SOP, tindakan perlu dikenakan,” tegas @Dedayah Melur.

Berita penuh : https://www.kosmo.com.my/2021/10/03/lapor-pelanggaran-sop-di-mysejahtera/

BACA: Panas !!! Zahid dedah ramai lagi bakal tinggalkan Bersatu, kembali ke Umno

CATEGORIES