‘Anakku buat ibunya nangis, tapi dia selamatkan ratusan ibu daripada menangis untuk anak mereka’, Ini kisah Aitzaz Hassan buat ramai sebak

Penghormatan telah mencurah-curah kepada seorang remaja Pakistan yang terbunuh pada hari Isnin apabila dia menangani pengebom berani mati yang menyasarkan sekolahnya di kawasan Hangu.

Aitzaz Hasan, 15, sedang bersama rakan-rakan di luar sekolah apabila mereka ternampak seorang lelaki memakai jaket berani mati.

Di sebalik rayuan rakan pelajarnya, dia memutuskan untuk berhadapan dan menangkap pengebom yang kemudian meletupkan jaketnya, kata sepupunya kepada BBC.

'Anakku buat ibunya nangis, tapi dia selamatkan ratusan ibu daripada menangis untuk anak mereka', Ini kisah Aitzaz Hassan buat ramai sebak

Aitzaz dipuji sebagai hero dalam limpahan pujian di media sosial.

Malah ada panggilan untuk beliau menerima penghormatan tertinggi tentera yang diberikan kepada mereka yang telah mengorbankan nyawa mereka untuk negara mereka, walaupun tidak jelas sama ada beliau layak menerimanya sebagai orang awam.

“Kami rakyat percaya bahawa Negeri Pk mesti menganugerahkan Nishan-i-Haider kepada anak lelaki Pk yang berani, Shaheed Aitezaz,” tweet wartawan Nasim Zehra pada hari Khamis.

Insiden itu berlaku pada Isnin di Ibrahimzai, wilayah Hangu yang dikuasai Syiah, di barat laut Pakistan. Terdapat hampir 2,000 pelajar yang hadir pada masa serangan itu, kata laporan media.

Sepupu Aitzaz Hasan Mudassar Hassan Bangish: “Dia sangat berani”

“Sepupu saya mengorbankan nyawanya menyelamatkan sekolahnya dan ratusan pelajar dan rakan sekolah,” kata sepupunya Mudassar Hassan Bangish kepada BBC Aleem Maqbool.

“Pengebom berani mati mahu memusnahkan pelajar sekolah dan sekolah. Sepupu sayalah yang menghalangnya daripada ini…kemusnahan.”

Anggota keselamatan Pakistan memeriksa tapak pengeboman berani mati di kawasan Ibrahimzai di daerah Hangu pada 6 Januari 2014.

Dikatakan terdapat kira-kira 2,000 pelajar di sekolah Aitzaz pada masa serangan itu
Dia kemudian menyifatkan rentetan peristiwa itu berkaitan dengannya oleh saksi di sekolah.

Rakan-rakan Aitzaz telah mendesaknya supaya tidak berdepan dengan pengebom berani mati itu tetapi dia tidak mengendahkan rayuan mereka dan memutuskan untuk berdepan dengan lelaki itu dengan niat untuk menghalangnya.

“Jadi dia memberitahu mereka ‘Saya akan menghalangnya. Dia pergi ke sekolah untuk membunuh kawan-kawan saya’. Dia mahu menangkap pengebom berani mati ini. Dia mahu menghalangnya. Sementara pengebom berani mati itu meletupkan dirinya sendiri yang mengakibatkan kematian sepupu saya,” kata Encik Bangish.

Dia menyifatkan Aitzaz sebagai “berani” dan seorang pelajar yang baik. “Dia selalu berkata ‘Saya sentiasa bersedia untuk negara saya’.”

Keluarganya menegaskan bahawa daripada menumpukan pada kesedihan yang disebabkan oleh kematiannya, mereka mahu memberi tumpuan kepada kebanggaan mereka dalam tindakannya.

“Dia adalah shahid [syahid]. Syahid seluruh umatnya,” katanya.

Keluarganya juga telah bercakap mengenai tindakan Aitzaz dalam akhbar Express Tribune Pakistan.

“Anak saya membuat ibunya menangis, tetapi menyelamatkan ratusan ibu daripada menangis untuk anak mereka,” Mujahid Ali, bapa Aitzaz dipetik sebagai berkata.

Keganasan mazhab

Anggota keselamatan Pakistan memeriksa tapak pengeboman berani mati di kawasan Ibrahimzai di daerah Hangu pada 6 Januari 2014.
Menurut Encik Bangish, orang ramai di kawasan itu ingin melihat kerajaan memberikan Aitzaz anugerah untuk mengiktiraf keberaniannya, dan membandingkannya dengan pejuang pendidikan Pakistan yang terkenal, Malala Yousafzai – perbandingan yang bergema di seluruh media sosial.

Di Twitter, pengguna memberi penghormatan kepada Aitzaz menggunakan hashtag #onemillionaitzaz dan #AitzazBraveheart yang menggemakan bahasa yang digunakan dalam talian di sekitar tokoh seperti Malala dan mangsa rogol di Delhi, yang kematiannya mencetuskan pendapat umum India dan mendorong perubahan dalam undang-undang rogol di sana.

Bekas duta Pakistan ke AS Sherry Rehman menulis tweet: “Shaheed Hangu Aitzaz Hasan adalah kebanggaan #Pakistan. Berikan dia pingat sekurang-kurangnya. Seorang lagi muda dengan keberanian yang menyentuh hati #AitzazBraveheart.”

Hangu terletak berhampiran dengan wilayah puak separa autonomi Pakistan, yang mempunyai kehadiran Taliban dan al-Qaeda yang kuat dan kawasan itu juga terkenal dengan keganasan mazhab terhadap Muslim Syiah.

Encik Bangish berkata penduduk wilayah itu adalah “orang patriotik” tetapi terpaksa berhadapan dengan keadaan yang sukar.

Beliau menambah bahawa untuk menghadapi keadaan seperti itu dan menangani “pergaduhan dan letupan … memerlukan keberanian seperti Aitzaz. Kami salut dengan keberanian beliau”.

BACA: ‘Dia pegang dan raba dada saya’, Sarimah dedah kru produksi ambil kesempatan ketika betulkan microfon