Ajal maut jodoh ditangan tuhan, ini kisah lelaki yang bernasib baik terselamat dari dua letupan bom nuklear perang dunia kedua

Ajal maut jodoh ditangan tuhan, ini kisah lelaki yang bernasib baik terselamat dari dua letupan bom nuklear perang dunia kedua

Kira-kira 77 tahun lalu, tepat pada 6 dan 9 Ogos 1945, juruterbang Amerika Syarikat (AS) menjatuhkan bom nuklear Little Boy dan Fat Man di bandar Hiroshima dan Nagasaki di Jepun.

Beberapa dekad kemudian, pada 26 April 1986, reaktor nombor empat di Loji Kuasa Nuklear Chernobyl di Ukraine meletup.

Ajal maut jodoh ditangan tuhan, ini kisah lelaki yang bernasib baik terselamat dari dua letupan bom nuklear perang dunia kedua

Hari ini, lebih daripada 1.6 juta orang tinggal di Hiroshima dan Nagasaki, tetapi zon pengecualian Chernobyl, kawasan seluas 30 kilometer persegi di sekitar loji itu, agak tidak berpenghuni.

Terdapat sebab mengapa Nagasaki-Hiroshima boleh didiami, tetapi bukan Chernobyl, walaupun kawasan ini terdedah kepada sinaran nuklear.

Menurut Gizmodo, kebanyakan pakar bersetuju bahawa kawasan di zon pengecualian Chernobyl sepanjang 30 kilometer banyak tercemar dengan isotop radioaktif seperti cesium-137, strontium-90 dan iodin-131. Oleh itu, kawasan tersebut tidak selamat untuk didiami manusia.

Sementara itu, Nagasaki mahupun Hiroshima tidak mengalami keadaan ini. Perbezaan ini disebabkan oleh tiga faktor, iaitu reaktor Chernobyl mempunyai lebih banyak bahan api nuklear; jumlah sinaran jauh lebih cekap digunakan dalam tindak balas; dan seluruh keadaan huru-hara meletup di aras tanah.

Baca:Rusia Serang Loji Tenaga Nuklear Ukraine, Berwaspada Dengan Bencana ‘Mengerikan’ Ini
Adalah diketahui bahawa bom nuklear Little Boy mempunyai kira-kira 140 paun uranium, dan Fat Man mempunyai kira-kira 14 paun plutonium dan reaktor nombor empat mempunyai kira-kira 180 tan bahan api nuklear.

Hanya Little Boy kira-kira dua paun uranium yang bertindak balas. Begitu juga hanya kira-kira dua paun plutonium Lelaki Gemuk yang mengalami pembelahan nuklear. Walau bagaimanapun, di Chernobyl, sekurang-kurangnya tujuh tan bahan api nuklear dilepaskan ke atmosfera.

Di samping itu, apabila bahan api nuklear cair, radioisotop meruap dilepaskan termasuk 100% xenon dan kripton, 50% iodin radioaktif, dan antara 20-40% cesium.

Bercakap mengenai lokasi, bom nuklear Fat Man dan Little Boy diletupkan di udara, ratusan kaki di atas permukaan bumi. Akibatnya, serpihan radioaktif diambil dan disebarkan oleh awan dan bukannya mendap ke dalam bumi.

Sebaliknya, apabila reaktor nombor empat cair di atas tanah, tanah mengalami pengaktifan neutron, di mana neutron aktif dalam bahan api yang terbakar bertindak balas dengan tanah untuk menjadi radioaktif.

Inilah sebab mengapa Chernobyl tidak boleh didiami, manakala bandar Nagasaki dan Hiroshima masih mempunyai penduduk yang tinggal di sana.

BACA:

Isteri pelik suami beli belut hitam bersisik siap kembang kepalanya! Rupanya ular tedung tengah cuba nak makan ayam