Air Asia umum tambang murah kaw-kaw, pergi rebut cepat!

Air Asia umum tambang murah kaw-kaw, pergi rebut cepat! Setiap tahun semasa cuti besar, kami mendengar cerita rakyat Malaysia Timur mengeluh tentang jumlah wang yang terlalu tinggi yang mereka terpaksa keluarkan untuk tiket penerbangan dari Semenanjung ke Malaysia Timur. Untuk musim cuti Tahun Baharu Cina yang akan datang, syarikat penerbangan tambang murah AirAsia telah mengumumkan tambang tetap sehala untuk penerbangannya antara kedua-dua bahagian negara.

Dari 17 hingga 30 Januari 2023, akan ada penerbangan tambahan khas dengan harga tetap supaya rakyat Malaysia boleh pulang ke kampung halaman untuk bersama keluarga tanpa dikira harga kerana harga yang biasa tinggi disebabkan oleh permintaan yang melambung tinggi. Tempat duduk CNY harga tetap, berharga RM199 untuk perjalanan ke Sarawak dan RM249 ke Sabah, boleh didapati bermula serta-merta.

AirAsia mengarahkan penerbangan domestik antarabangsa pembukaan semula sempadan Malaysia

Terdapat sejumlah 52 penerbangan khas secara keseluruhan dalam tempoh ini, perjalanan dari Kuala Lumpur dan Johor Bahru ke enam destinasi Malaysia Timur. Dari KL, penerbangan ini tersedia untuk Kuching, Sibu, Miri, Bintulu, Kota Kinabalu dan Tawau manakala penerbangan ini juga tersedia untuk mereka yang berada di Johor Bahru kecuali Bintulu dan Tawau.

Berdasarkan jadual yang dipaparkan , penerbangan tambang rendah tetap hanya tersedia untuk perjalanan lewat malam. Penerbangan khas terawal adalah dari Kuching ke Kuala Lumpur pada 9.55 malam manakala yang terkini berlepas pada 5.25 pagi dari Kota Kinabalu ke Johor Bahru.

Air Asia umum tambang murah kaw-kaw, pergi rebut cepat!

Menurut syarikat penerbangan bajet itu, perjalanan tambahan ini akan menyediakan pengembara dengan sejumlah 25,020 tempat duduk tambahan untuk tempoh perayaan. Selain daripada tempat duduk tambahan yang istimewa, AirAsia juga akan menjalankan penerbangan biasa 274 mingguan ke destinasi yang dinyatakan di atas, walaupun ini akan mempunyai tambang biasa yang mungkin akan meningkat harga apabila permintaan meningkat.

Menteri Pengangkutan Anthony Loke berkata pengumuman AirAsia adalah sebahagian daripada inisiatif kerajaan untuk menurunkan tambang perjalanan semasa musim perayaan penting. Loke berkata bahawa ia adalah “inisiatif yang sangat peribadi” yang merupakan sebahagian daripada manifesto pilihan rayanya.

BACA:

“Hancur hati tengok Sarah dan anak-anak kena tinggal macam ni” – Ibu Syamsul

Lelaki ada 102 anak dengan 12 isteri, dah ‘taubat’ tak nak tambah lagi

Bini kedua tak tahan perangai pengotor suami, ‘saya nak pulang balik kat isteri pertama’