ADN Bukit Melawati beli hasil tani penduduk Kuala Selangor, agihkan pada golongan kurang mampu

Ahli Dewan Negeri Bukit Melawati mengambil inisiatif membeli hasil pertanian penduduk di Kuala Selangor bagi membantu golongan berkenaan yang mengalami kerugian sepanjang Perintah Kawalan Pergerakan (PKP).

Juwairiya Zulkifli berkata semua hasil tani kemudian diagihkan kepada kumpulan memerlukan di Dewan Undangan Negeri (DUN) itu yang juga mengalami situasi sama apabila tidak boleh keluar untuk bekerja.

“Pendekatan itu diambil kerana ada petani tidak dapat menjual hasil pertanian di pasar borong, pasar tani dan pasar malam yang menyebabkan berlaku lambakan sehingga harga jualan jadi amat rendah berbanding harga di pasaran.

“Saya membeli 100 kilogram (kg) ubi kayu, 30 kg sayur bendi dan juga 30 kg kacang panjang untuk disumbang kepada penduduk Kampung Tanjung Keramat. Situasi menang-menang wujud untuk petani dan penduduk kampung yang amat memerlukan bantuan,” katanya katanya kepada SelangorKini.

Berita penuh :https://selangorkini.my/2020/04/beli-hasil-tani-penduduk-adn-sumbang-keluarga-kurang-mampu/?utm_source=dlvr.it&utm_medium=