2 beradik luah rasa syukur dapat ziarah kubur ayah di Tanah suci undang sebak netizen

2 beradik luah rasa syukur dapat ziarah kubur ayah di Tanah suci undang sebak netizen

Selepas hampir tujuh tahun, dua beradik ini akhirnya berpeluang menziarahi perkuburan Syaraek di Makkah,

lokasi ayah kesayangan mereka dikebumikan selepas meninggal dunia ketika sedang solat subuh pada musim haji 2016.

2 beradik luah rasa syukur dapat ziarah kubur ayah di Tanah suci undang sebak netizen

Nurul Syazwani Sajari, 32 tahun, dan adiknya Nurul Farhanah, 29 tahun, yang kini berada di Tanah Suci untuk menunaikan ibadah haji, dibawa petugas Tabung Haji (TH) ke kawasan perkuburan itu, kira-kira 15 kilometer dari tempat penginapan mereka di Abraj Janadriyah.

Ketika memandang deretan kubur tidak bertanda di kawasan tanah perkuburan itu, air mata kedua-dua mereka dilihat berjuraian, sambil doa turut dibaca buat Allahyarham Sajari Sawi.

Menurut Cik Nurul Syazwani, emosinya sebelum ini sudah tersentuh setelah melihat petugas TH yang mengenakan pakaian seragam seperti pernah dipakai ayahnya, ketika tiba di Lapangan Terbang Antarabangsa Prince Mohammad bin Abdulaziz, pada 30 Mei lalu.

“Kami ada rancangan untuk ziarah kubur ayah bersama mak, tetapi mak sakit dan meninggal dunia dua tahun selepas ayah pergi disebabkan barah,” cerita Cik Syazwani.

Allahyarham Sajari, petugas TH pada musim haji 1437 Hijrah meninggal dunia di khemah di Mina, Arab Saudi kira-kira pukul 6.10 pagi waktu tempatan pada 14 September 2016 akibat serangan jantung ketika berusia 56 tahun.

Allahyarham Sajari yang berkhidmat dengan TH sejak 1985 dan bertugas sebagai Penolong Pengurus Zon 1 (Madinah) ketika itu, dikebumikan di perkuburan berkenaan selepas solat zuhur pada hari sama.

Mengimbau kembali kenangan terakhir sebelum Allahyarham berangkat ke Tanah Suci di Kompleks TH Kelana Jaya, Nurul Syazwani berkata ayahnya berpesan supaya dia menjaga solat dan dua adiknya, Nurul Farhanah dan Muhammad Syamil, 28 tahun.

Menurut beliau lagi, ayahnya begitu gembira kerana dapat bertugas pada tahun itu berbanding tahun-tahun sebelumnya, selain berkongsi resipi dan mengajarnya memasak Nasi Arab yang sebelum itu tidak dikongsikan kepada ahli keluarga, walaupun diminta berbuat demikian.

Dalam pada itu, petugas unit pentadbiran bagi musim haji kali ini, Rashid Desa, 60 tahun, menyifatkan Allahyarham sebagai seorang ketua dan rakan dengan akhlak yang baik.

“Pertuturan Allahyarham ini sangat lembut, tidak kasar dan beliau tidak suka bercerita tentang keburukan orang lain,” katanya

BACA:

“Baru sebulan kahwin aku dah cakap aku menyesal kahwin dengan kau. Ceraikan aku.. Sekarang ni aku menyesal cakap macam tu..”