16 maut dipanah petir ketika sedang berselfie

Sekurang-kurangnya 16 maut akibat dipanah petir, manakala ramai lagi cedera di sebuah destinasi pelancongan popular di bandar Jaipur, utara India pada petang Ahad.

Lightning strike kills selfie takers on tourist tower in India

Anggota Tindak Balas Bencana Negeri melancarkan operasi mencari di sebuah menara kawalan di Amber Fort kurun ke-12, selepas berpuluh orang maut akibat dipanah petir di bandar Jaipur, Rajasthan semalam.

BBC melaporkan mangsa sedang berselfie di sebuah menara kawalan di Amber Fort ketika hujan.

Seorang pegawai kanan polis memberitahu media, kebanyakan mangsa korban di menara kubu itu ialah anak muda.

Ketika kejadian, 27 orang berada di menara itu dan tembok kubu berkenaan, tetapi beberapa orang dilaporkan melompat dari menara terbabit.

Sementara itu, Bernama memetik Agensi Berita Xinhua melaporkan 42 maut di Uttar Pradesh, tujuh di Madhya Pradesh dan sekurang-kurangnya 20 lagi di Rajasthan akibat dipanah petir pada Ahad.

Seorang pegawai di bilik kawalan bencana Uttar Pradesh ketika dihubungi mengesahkan 42 orang maut di 17 daerah di Uttar Pradesh.

“Ramai kehilangan nyawa akibat dipanah petir di beberapa daerah di Rajasthan. Saya mengucapkan takziah kepada ahli keluarga si mati,” tulis Perdana Menteri India, Narendra Modi di Twitter.

Ketua Menteri Rajasthan, Ashok Gehlot mengumumkan pampasan akan diberikan kepada waris mangsa.

Berita Penuh : https://www.freemalaysiatoday.com/category/bahasa/dunia/2021/07/12/hampir-70-maut-dipanah-petir-di-india/

BACA JUGA : Demi pastikan ada perbahasan di Parlimen, Anwar serah usul