10 MP BN tarik sokongan saat akhir kepada Muhyiddin

10 MP BN tarik sokongan saat akhir kepada Muhyiddin. Perikatan Nasional (PN) kehilangan rangsangan yang diperlukan untuk membentuk kerajaan semalam, apabila 10 ahli parlimen (MP) Barisan Nasional menarik balik sokongan mereka sebelum ini.

Ini, New Straits Times mengetahui, juga menjadi asas kepada istana mengeluarkan kenyataan semalam mengatakan gabungan itu mahupun Pakatan Harapan (PH) mendapat sokongan majoriti ahli Dewan Rakyat.

Difahamkan penarikan balik sokongan itu dilakukan melalui akuan berkanun yang dihantar melalui e-mel kepada istana kira-kira jam 2 petang semalam.

Antara lain, e-mel itu berbunyi, “…Saya menarik balik sokongan saya kepada YB Tan Sri Dato Haji Mahiaddin Bin Md Yassin, ahli parlimen Pagoh (P143) sebagai perdana menteri ke-10.

Yang di-Pertuan Agong Al-Sultan Abdullah Ri’ayatuddin Al-Mustafa Billah Shah kemudiannya memanggil Ketua PN Tan Sri Muhyiddin Yassin dan Pengerusi PH Datuk Seri Anwar Ibrahim, kedua-duanya mengintai jawatan perdana menteri, ke istana, hanya selepas 4 petang. Ini adalah apabila beliau menyampaikan berita itu kepada mereka, membincangkan kebuntuan dengan kedua-dua pemimpin secara berasingan dan seterusnya memutuskan bahawa beliau mahu bertemu 30 ahli parlimen BN, yang bilangannya diketuai oleh kedua-dua gabungan itu.

10 MP BN tarik sokongan saat akhir kepada Muhyiddin

Dalam sidang media selepas menghadap baginda semalam, Muhyiddin berkata beliau telah menyerahkan SD kepada Istana Negara pada Isnin dan beliau mempunyai majoriti yang diperlukan untuk tuntutannya ke atas Putrajaya.

Semalam, semasa sidang media di kediamannya selepas mesyuarat istana, Muhyiddin membuat penolakan terbuka terhadap cadangan raja supaya PN dan PH bekerjasama dalam membentuk kerajaan.

“Saya mahu buktikan bahawa apabila kami mengemukakan ini (SD)… kami mempunyai lebih daripada 112 Ahli Parlimen (menyokong PN). Sebab itu kami yakin kami boleh membentuk kerajaan.

“Tetapi apabila saya berjumpa (Raja hari ini), baginda berkata ini tidak mencukupi.

“Saya tidak tahu apa sebabnya, tetapi buktinya ada,” katanya merujuk kepada SD.

Satu sumber memberitahu NST bahawa langkah 10 itu dilakukan secara rahsia selepas penggerak plot itu menghubungi Pengerusi Gabungan Parti Sarawak (GPS) Tan Sri Abang Johari Tun Openg melalui ejen yang mengelirukannya bahawa 18 pemimpin Umno bersama mereka untuk menyokong PN .

“Ini adalah rekaan sepenuhnya. Kerana itu perdana menteri Sarawak hari ini tidak bercakap dengan pemimpin BN walaupun baru-baru ini mengatakan secara terbuka bahawa GPS akan mengikut telunjuk BN dalam memberi sokongan kepada PN.”

Penggeraknya bukan juga dalam pucuk pimpinan BN.

BACA:

Puteri Sarah nekad bertanding PRU-16 akan datang

Aina Abdul kenang pernah dapat RM50 nyanyi 20 lagu

Anwar bimbang api perkauman di Tiktok