10 bekas MP PKR belum sertai Bersatu, tapi diletakkan di parlimen sebagai MP Bersatu

Kumpulan 10 bekas ahli parlimen PKR yang meninggalkan Pakatan Harapan pada Februari lalu bukanlah anggota rasmi Parti Pribumi Bersatu Malaysia (Bersatu) walaupun menyatakan demikian dalam jawatan mereka di Parlimen.

Menurut Ahli Parlimen Ampang, Zuraida Kamaruddin, alasan 10 bekas MP PKR itu dilabel sebagai anggota Bersatu adalah kerana “faktor strategik”.

Dia juga mengatakan tidak bersedia untuk membentuk parti politik baru, kerana PRU15 akan berlangsung dalam waktu kurang dari tiga tahun.

“Untuk alasan strategik di Dewan Rakyat, kami dinamakan sebagai Bersatu. Namun, secara teknikal, kami belum menyertai Bersatu, ” katanya kepada wartawan dalam sidang media di Parlimen pada Selasa (14 Julai).

Zuraida berkata, kumpulan bekas ahli parlimen PKR itu masih mengkaji kaedah bagaimana mereka harus diserap di dalam Bersatu.

“Kami juga menunggu Bersatu menyelesaikan pemilihan parti mereka dan kemudian kami akan berpindah ke Bersatu kerana kami mengharapkan beberapa pindaan terhadap Perlembagaan.”

Zuraida juga mengatakan bekas ahli parlimen PKR itu bersetuju untuk menggunakan platform Bersatu di Parlimen.

“Insya-ALLAH, kita akan bersama Bersatu. Kami masih memperincikan kaedah bagaimana kami masuk, ” tambahnya.

Februari lalu, 11 Ahli Parlimen PKR, termasuk Zuraida, yang berpihak kepada Datuk Seri Azmin Ali, meninggalkan gabungan Pakatan, mencetuskan kejatuhan kerajaan.

Mereka sekarang menjadi sebahagian daripada pemerintahan Perikatan Nasional sekarang, yang terdiri daripada Barisan Nasional, Gabungan Parti Sarawak, Bersatu dan PAS.

Dalam beberapa minggu terakhir, sebuah parti baru yang disebut Parti Keadilan Negara, hangat diperkatakan bakal dibentuk oleh Azmin.

Bagaimanapun, Ahad lalu (12 Julai), Pendaftar Pertubuhan (RoS) mengatakan tidak ada permohonan oleh Azmin untuk membentuk parti baru pada masa ini.

Berita penuh : https://www.thestar.com.my/news/nation/2020/07/14/group-of-former-pkr-mps-using-bersatu-designation-in-parliament-but-aren039t-actually-bersatu-members